• Imprimeix

Test ràpid de VIH a Girona

S’adreça a les persones majors de 16 anys que voluntàriament vulguin realitzar-se-la i que presentin una conducta de risc d’infecció pel VIH i té un cost de 10 euros

01/12/2014 11:12

A partir d’avui, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida, un total de 20 oficines de farmàcia de les principals ciutats de la Regió Sanitària de Girona, poden començar a realitzar determinacions de VIH a través d’un test ràpid. L’objectiu de la iniciativa és mantenir estable la prevalença d’infeccions pel VIH, disminuint-ne la incidència i incrementant la supervivència dels afectats. Així, es vol fomentar la detecció precoç del VIH en col·lectius que presenten conductes de risc, i que no acostumen a usar la xarxa pública sanitària de forma habitual. És per aquest motiu que s’ha optat per implantar aquest projecte amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Girona (COFGI) i facilitar la realització del test a través de les farmàcies de la Regió.

Aquest projecte es va començar a implantar de manera pilot l’any 2009 a Barcelona i ara s’implanta també a les poblacions de Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palafrugell, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols, totes elles amb més de 20.000 habitants. Les oficines de farmàcia d’aquests municipis que s’hagin acollit a la iniciativa disposen d’una identificació del Programa "Fes-te la prova".

Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH
Del 22 al 28 de novembre es va celebrar la Setmana Europea de la Prova de Detecció del VIH, amb l’objectiu de promoure la prevenció del VIH i d’incentivar-ne la realització de la prova, ja que es calcula que a Catalunya hi ha 33.000 persones infectades i una quarta part no ho saben.  Dels 754 diagnòstics de VIH declarats l’any 2013 el 42% dels casos complien criteris de diagnòstic tardà. El diagnòstic tardà és superior en les persones de més de 45 anys de tots dos sexes. Durant l’any passat, a les 46 farmàcies de la demarcació de Barcelona, Tarragona ciutat i Reus acreditades per realitzar la prova de diagnòstic ràpid del VIH, s’han realitzat 1.338 proves, amb una taxa de casos positius de l’1,05%. Al gener de 2014 en van incorporar 14 farmàcies de les comarques de Lleida i avui ho han fet les de Girona.

La prova
S’adreça a les persones majors de 16 anys que voluntàriament vulguin realitzar-se-la i que presentin una conducta de risc d’infecció pel VIH i té un cost de 10 euros. Simplement cal fer una punció a la punta d’un dit amb una llanceta per recollir una petita mostra de sang. El resultat de la determinació se sap al cap de 15 minuts. Aquesta prova, però, no és per si mateixa una prova diagnòstica. En cas que es produeixi un resultat reactiu (positiu), és important que l’usuari acudeixi a un centre especialitzat, on un laboratori homologat s’encarregarà de fer les determinacions analítiques adients i un metge emetrà el diagnòstic i la confirmació corresponents. És per això, que s’ha planificat un dispositiu específic per facilitar el mateix farmacèutic a tramitar la derivació de l’usuari al centre especialitzat que haurà de confirmar el resultat positiu detectat.

20 farmàcies de la Regió Sanitària de Girona comencen a fer el test ràpid de VIH