• Imprimeix

Identificació de víctimes del Franquisme

Santolaria, mort a Tremp durant la dictadura, havia estat acusat de maqui i per això es va amagar al Pallars Jussà on va ser detingut per la Guàrdia Civil

12/01/2017 11:01
Fossa de Tremp

Fossa de Tremp

El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha lliurat als familiars de Vicente Santolaria Escrich, la persona desapareguda durant la dictadura les restes del qual s’han exhumat al cementiri de Tremp, la memòria de la intervenció arqueològica i l'informe d'identificació genètica. Les restes òssies s’han contrastat amb les d’un seu nebot i així s’ha pogut confirmar la identitat.

Els familiars del desaparegut van sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la localització de les seves restes. El Departament d’Afers Exteriors, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i en col·laboració amb l’Ajuntament de Tremp, va atendre la sol·licitud dels familiars per a la recerca i l’exhumació de les restes de la persona desapareguda i va documentar exhaustivament el cas per a poder determinar exactament el lloc on havia estat inhumat, que va posar al descobert un esquelet enterrat de bocaterrosa sense taüt.

Finalment, el resultat de les proves d'identificació genètica han permès confirmar que les restes corresponen a la persona que s'estava cercant. Tot i que va morir sense descendència, les proves s’han fet mitjançant anàlisis comparatives i encreuament de dades genètiques de les restes òssies del desaparegut i del seu nebot. Aquesta és la setena vegada que s’identifica una persona exhumada en una fossa a Catalunya i la primera des de l’any 2008.

La identificació dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme és una de les polítiques prioritàries del Govern, per això s’ha impulsat el Programa d’Identificació Genètica i s’està treballant en l’elaboració d’un Pla de fosses per tal que el cas de Tremp no sigui una excepció. A principis de novembre el Departament va iniciar les proves genètiques dels familiars de persones desaparegudes per aconseguir una base de dades que permeti l’encreuament amb les dades genètiques de les restes òssies  i els familiars.

Acusat de maqui

Segons la documentació recollida, Santolaria va ser detingut sota l’acusació de col·laborar amb els maquis i va morir a les dependències policials de Tremp el desembre del 1948. Va néixer el 1902 a Cirat (Castelló) i quan era adolescent va marxar a Barcelona on es va afiliar a la CNT. Es va exiliar a França durant la dictadura de Primo de Rivera i va tornar amb la proclamació de la Segona República. El 1931 va fundar la CNT a Cirat i el 1936 va ser escollit alcalde en una llista del Front Popular. Un any més tard es va mobilitzar amb l’exèrcit republicà i el 1939 va empresonat durant dos anys.

Santolaria havia estat acusat de maqui i per això, arran de l’assalt guerriller a un poble veí a principis del 1948, va marxar del seu poble per refugiar-se primer a Barcelona i més tard en un mas de Mata-solana (Pallars Jussà) fent ús d’una identitat falsa. L’11 de setembre del 1948 la Guàrdia Civil el va detenir i el 12 de desembre del mateix any va morir, segons la versió oficial del règim es va suïcidar a la cel·la de detenció del dipòsit municipal, fet que l’anàlisi forense no ha pogut determinar.

Gairebé setanta anys després de la seva mort, les restes de Santolaria seran traslladades a Cirat (Castelló) on serà enterrat aquest dissabte 14 de gener.

Identificades genèticament les restes òssies de la persona exhumada a la fossa de Tremp