• Imprimeix

#XarxaRàpidaCat

Es posen en marxa 11 noves estacions de recàrrega ràpida per al vehicle elèctric de Catalunya

21/09/2016 14:09
Estació de recàrrega

Estació de recàrrega

El Govern català ha posat en servei 11 estacions de recàrrega ràpida que formen la primera fase de la xarxa ràpida de recàrrega per a vehicles elèctrics de Catalunya (#XarxaRàpidaCat). Simbòlicament, s’ha inaugurat la primera estació de recàrrega ràpida a Reus (Baix Camp). Aquests punts de recàrrega s’han posat en servei aquest estiu amb el suport de la Generalitat, i s’afegeixen als 19 punts de recàrrega ràpida ja existents, que es concentren a la Regió Metropolitana de Barcelona.

Els nous punts, ubicats a Reus (2), Girona (2), Lleida (1), Sant Cugat (1), Amposta (1), Cabrera de Mar (1) i Barcelona (3), formen part de l’estratègia de la Generalitat per configurar la xarxa ràpida de recàrrega de vehicles elèctrics de Catalunya (#XarxaRàpida.cat), que ha de facilitar la mobilitat interurbana d’aquest tipus de vehicles tot oferint-los la possibilitat de carregar fins a un 80% de la bateria en menys de 30 minuts. La instal·lació d’aquests punts ha comptat amb l’assessorament tècnic i el suport econòmic de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) d’un total de 275.000 euros, que cobreix aproximadament el 50% del cost dels equips i instal·lació.

La labor d’aquesta xarxa és complementar la recàrrega domèstica en aquells trajectes que superen l’autonomia dels vehicles elèctrics. Per això, l’ICAEN ja ha identificat un conjunt d’ubicacions per estendre aquesta xarxa ràpida, i que coincideixen amb els nodes de trobada dels principals eixos viaris de Catalunya. Així, ciutats com Montblanc, Olot, Figueres, Tàrrega, Vic i Manresa podrien formar part de la segona fase de la xarxa, que es preveu desenvolupar al llarg de l’any vinent. També s’estan analitzant localitzacions per tal de garantir la cobertura d’un punt de recàrrega cada 100 quilòmetres. En aquest sentit, més endavant s’afegirien a aquesta xarxa ciutats com Tremp, Móra d’Ebre o Lloret de Mar.

La xarxa ràpida s’emmarca dins del Pla estratègic per al desplegament d'infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC), aprovat el passat juny. L’objectiu és incentivar la mobilitat elèctrica mitjançant l’eliminació de les diferents barreres tècniques i administratives que dificulten la viabilitat de la mobilitat elèctrica a Catalunya. El Pla es marca com a fita la instal·lació de 21.000 nous punts de recàrrega vinculats –és a dir, associats al punt on el vehicle està estacionat llargs períodes, com ara la nit-, 360 estacions de recàrrega semirràpida i 81 de recàrrega ràpida.

La Generalitat estendrà aquesta xarxa ràpida de recàrrega a altres nodes viaris del país per facilitar la mobilitat elèctrica interurbana