• Imprimeix

Detectat per primer cop un niu de vespa asiàtica al Baix Llobregat

Si trobes un niu o un exemplar truca al 112

06/07/2018 12:07
Infografia sobre què cal fer en cas de veure una vespa asiàtica

El Cos d’Agents Rurals ha localitzat un niu en construcció de vespa asiàtica (vespa velutina) espècie invasora a l’interior d’un contenidor de Vallirana (Baix Llobregat) després d’haver rebut un avís. Es va precintar el contenidor i es va aplicar un tractament insecticida.

La vespa asiàtica és una espècie invasora ja plenament instal·lada a Catalunya, des que va aparèixer al 2012 a l’Alt Empordà. Les comarques amb més afectacions són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès. L’expansió de la vespa s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona.

Què cal fer si localitzes un niu o un exemplar
Fes arribar la informació d’on es troba i què és, si un niu o un exemplar, als Cos d’Agents Rurals de la teva comarca, trucant al 112, o envia un correu electrònic a acapsal.dma@gencat.cat, o via Twitter al perfil @agentsruralscat. Si tens una imatge, adjunta-la al correu.

Com diferenciar-la de la vespa europea
La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte de la vespa crabro és que les obreres són de 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

Comportament de la vespa
No és agressiva a més de 5 metres del niu o si s’està alimentant o bevent aigua o altres líquids. Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.

Vigilància i control
El Cos d’Agents Rurals porta a terme un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de vespa velutina que comprèn l’eliminació dels nius i la captura de les abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hivernació. En cas de perill per a les persones, el CAR s’encarrega de la destrucció dels nius.  

Durant l’any passat es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, que va arribar als 370 detectats, un 68% més que al 2016. Tanmateix, s’estima que  només es detecten un 10 % dels nius existents.

Es reprodueix la granota toro
S’ha confirmat també la reproducció d’una altra espècie invasora, la granota toro, originària d’Amèrica del Nord. S’ha trobat a tres basses del Delta de l’Ebre i està considerada una de les 100 espècies exòtiques invasores més nociva pel seu impacte sobre l’ecosistema.

Els Agents Rurals han localitzat un niu en construcció d’aquesta espècie invasora a l’interior d’un contenidor de Vallirana

Més informació