• Imprimeix

21a Setmana de la Ciència

S’organitza un nou concurs d’Instagram i tornarà a estar disponible en línia el joc interactiu de ciència RYM

10/11/2016 13:11
ciencia

La 21a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’16) se celebrarà a partir del divendres 11 i fins al 20 de novembre, i inclourà prop de 300 d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a més de 50 localitats arreu Catalunya. La SC’16 està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, i la col·laboració de Gas Natural Fenosa, Esteve i Obra Social “la Caixa”.

L’SC’16 oferirà un ampli ventall d’activitats multidisciplinàries de divulgació cientificotecnològica a tot el territori català, fonamentalment conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos i tallers i exposicions, accessibles gratuïtament per molts diversos públics.

Dia de la Ciència a les Escoles

Un dels grans reptes d’aquest esdeveniment és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO, els nostres investigadors del futur. Amb aquest objectiu, l’SC’16 acollirà un any més el Dia de la Ciència a les Escoles, que s’emmarca dins el programa Ciència i Aula, impulsat per l’FCRi, juntament amb el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Barcelona i Obra Social “la Caixa”, entre d’altres entitats. Així, dimecres 16 de novembre, més de 100 investigadors realitzaran conferències divulgatives de forma simultània a centres d’educació secundària d’arreu Catalunya i instal·lacions preparades per ubicar alhora diferents escoles.

Més de 12.000 alumnes i 600 professors de 200 centres educatius catalans hi participen enguany. Des de 2003, el Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per més de 143.000 estudiants d’ESO i Batxillerat, 7.300 professors i 1.500 escoles, implicant a més de 1.000 científics com a conferenciants.

Concurs d’Instagram i joc científic RYM

Enguany, es convoca la segona edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram. El concurs està obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha d’esmentar el nom i data de l’acte i etiquetar-les com a #fotoSC16. El guanyador/a rebrà com a premi una tauleta Samsung.

D’altra banda, s’hi podrà accedir de nou al joc RYM (Research Your Mind), de format pregunta-resposta, disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook.

Passejades per la Ciència i la Història

Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen dues Passejades per la Ciència i la Història. Concretament, les que tindran lloc per Barcelona i Girona, que permetran descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors.

La primera ruta, Eureka! Inventors i descobridors a Barcelona (Barcelona, 12 de novembre, 11:00 h) és una ruta  pels carrers de Ciutat Vella que ens exposa les vides i els invents de vuit personatges lligats amb la ciència, la tecnologia i la història de la ciutat de Barcelona. Amb el suport d'un guia i les dramatitzacions d'intèrprets, l’itinerari permet descobrir el primer automòbil català, el gas Arbòs, el telègraf elèctric o el submarí de Monturiol.

El segon circuit, Girona, científics de tots els temps (Girona, 19 de novembre, 11:00 h) proposa una ruta per descobrir la trajectòria de personatges que han deixat una petjada científica a la ciutat de Girona i a la societat actual. Aquest itinerari guiat i dramatitzat permetrà conèixer les primeres metgesses que treballaren arreu de les comarques gironines o l’encarregat d’iniciar l’electrificació de la ciutat.

Inclou prop de 300 activitats gratuïtes i per a tots els públics de l’11 al 20 de novembre