• Imprimeix

Accés obert a la producció científica

En una segona fase, incorporarà també la producció científica dels centres de recerca

23/01/2017 17:01
recerca

La recerca catalana estarà a lliure disposició de la ciutadania a Internet gràcies al Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya (PRC). L’espai web d’accés obert recull i difon el conjunt de l’activitat de recerca de les universitats catalanes i, en una segona fase, incorporarà també la producció científica dels centres de recerca.

El nou PRC és un projecte de la Secretaria d’Universitats i Recerca, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) conjuntament amb una comissió de treball formada per les universitats catalanes. Aquest portal és pioner al sud d’Europa i s’alinea amb les estratègies del sistemes capdavanters al món, com és el cas d’Holanda, Dinamarca o Noruega.  

El PRC aplega l’activitat investigadora de les 12 universitats catalanes, 384 departaments i instituts i 28.879 projectes de recerca de 1.442 grups. Això representa que se centralitza la tasca duta a terme per 8.826 investigadors que generen 421.420 publicacions i 23.196 tesis doctorals.  

El Portal de Recerca de les Universitats de Catalunya centralitza informació exhaustiva sobre investigadors, publicacions, grups i projectes del sistema català de recerca. Es preveu que aquest nou espai aporti beneficis en termes d’increment d’accés i visibilitat del treball dels investigadors; millora dels processos de gestió unificada de les dades de la recerca per a les universitats; i projecció de la potencialitat del conjunt del sistema català de recerca.  

Adreçat a la comunitat científica local i internacional, així com també a empreses i organitzacions finançadores, el PRC es basa en formats universals que faciliten la reutilització de les dades. Tota la informació de què disposa s’ha processat amb protocols d’interoperabilitat i formats estàndard (CERIF, ORCID, UNEIX...) que afavoreixen l’accés obert a la producció científica.

El portal de la recerca aplega la recerca de les 12 universitats del país, que representa 1.442 grups i més de 400.000 publicacions

Més informació