• Imprimeix

Actualització del mapa de fosses i repressió a Catalunya

El web del mapa de fosses de Catalunya constitueix una de les eines principals de la política pública de la Generalitat sobre fosses i desapareguts

09/12/2014 12:12
el mapa geolocalitza 340 fosses

El mapa geolocalitza 340 fosses

El Govern català ha introduït canvis tècnics i de disseny en el mapa de fosses de Catalunya perquè esdevingui una eina més útil per a la ciutadania. Alhora, n’ha actualitzat els continguts, incorporant-hi nova informació sobre fosses comunes.

El web del mapa de fosses de Catalunya constitueix una de les eines principals de la política pública de la Generalitat sobre fosses i desapareguts. Està regulat per la Llei 10/2009, de 30 de juny, i pel Decret 111/2010, de 31 d’agost, com a mitjà cartogràfic d’accés públic per satisfer el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme. El web, publicat el 2010, es troba subjecte a les actualitzacions que, periòdicament, es deriven de l’avenç de la recerca historiogràfica a Catalunya.

A dia d’avui el mapa geolocalitza 340 fosses, de les quals es té coneixement segur o probable, 103 més que en l’última actualització de 2010. Entre les fosses afegides darrerament hi ha les que corresponen als estudis realitzats sobre la Vall d’Aran, els Pallars Sobirà i Jussà, la Noguera Pallaresa i el Segrià. Per la seva significació històrica, cal destacar les fosses de civils assassinats al Pallars Sobirà per les tropes del general Sagardía; les del Convent de les Avellanes (Os de Balaguer, la Noguera), amb 451 registres d’inhumació, i el Castell de Montclar (Agramunt, Urgell), que fou hospital militar de campanya, així com també les fosses massives del Cementiri de Lleida. 

El mapa geolocalitza 340 fosses, 103 més que en l’última actualització de 2010