• Imprimeix

Brot de gastroenteritis a una escola de Sant Cugat

S’ha confirmat la presència de norovirus en un dels primers escolars afectats

10/03/2017 11:03
Norovirus

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) informa que un brot de gastroenteritis ha afectat l’escola Avenç de Sant Cugat del Vallès. Actualment, el brot ha afectat 204 alumnes i 14 adults, dels quals cap ha requerit hospitalització; amb tot, dos alumnes han estat en observació a Urgències durant unes hores.

Des de Salut Pública s’ha actuat des del moment de la notificació, i entre d’altres, s’ha enviat recomanacions escrites als pares per la prevenció de la transmissió de la malaltia i s’ha obert una investigació per determinar l’origen concret d’aquest brot. Amb tot, s’ha confirmat la presència de norovirus en un dels primers escolars afectats.

Què és el norovirus?

Aquest virus es va descobrir l’any 1972 en un brot de gastroenteritis aguda en una llar d’infants de la ciutat de Norwalk (USA). Des de llavors no han deixat d’augmentar els brots associats a aquest virus. Els norovirus són causa freqüent de brots epidèmics però també de casos esporàdics de gastroenteritis aguda. El diagnòstic causal, detecció del virus, en el nostre país només es fa quan s’investiga un brot epidèmic.

La transmissió del norovirus pot ser per vàries vies, a partir del contagi persona a persona per via fecal-oral, ja que les persones malaltes eliminen virus pels vòmits i per les femtes (encara que no hi hagi diarrea). Aquest virus resisteix fàcilment el medi ambient i a través de superfícies brutes també es poden contagiar altres persones. Els infectats poden eliminar virus per les femtes unes hores abans d’iniciar els símptomes i uns dos dies després de l’últim símptoma, però a vegades més. Pot haver-hi, a més, portadors asimptomàtics. Un portador malalt o asimptomàtic també pot contaminar superfícies o aliments i transmetre la infecció a altres.

El norovirus també es pot transmetre per l’aigua i els aliments contaminats en origen. Els aliments que sovint s’associen a brots per norovirus són les ostres, les cloïsses, l’enciam i altres hortalisses de consum cru i regades amb aigua no potable. Un cop s’ha menjat un aliment contaminat o s’ha estat exposat a material fecal o vòmit, el temps en què es pot desenvolupar la malaltia sol ser de 10 a 72 hores. Habitualment la malaltia sol durar d’1 a 2 dies, però en alguns casos més. Els símptomes predominants són els vòmits i la diarrea, i sovint també dolor abdominal, malestar, mal de cap i als ossos i febre.

Les mesures de control i prevenció de malalts s’han d’adequar en cada circumstància epidèmica, però en general són higièniques.

El brot ha afectat 204 alumnes i 14 adults dels quals cap ha requerit hospitalització

Més informació