• Imprimeix

Campanya de recollida de residus d'aparells elèctrics i electrònics

L’objectiu per al 2016 és recollir el 45% de la mitjana del nombre d’aparells posats al mercat els tres anys precedents

30/03/2016 14:03
transistor
Punt de recollida

Punt de recollida

El Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) han presentat una nova campanya de foment de la recollida selectiva dels residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), finançada pels Sistemes Integrats de Gestió (SIG) de RAEE.

La campanya vol recordar a la ciutadania que, a més de les deixalleries, poden dur els aparells elèctrics i electrònics vells a les botigues on els venen. L’objectiu final és augmentar el reciclatge d’aquests aparells, posant l’èmfasi en els petits electrodomèstics.

Més punts de recollida

La primera fase de la campanya consistirà en la visita a 600 botigues on es distribuiran materials de sensibilització i contenidors de recollida. En tot moment es proporcionarà assessorament per resoldre possibles dubtes i incidències.

A partir de maig arrencarà pròpiament la campanya de publicitat, dirigida fonamentalment als consumidors. Apareixerà a la premsa, tant en mitjans escrits com audiovisuals, en baners per a pàgines web, i s’editaran pòsters i cartells. L’eslògan de la campanya serà: “Com més punts de recollida, més aparells reciclats”.

Com reciclar els aparells elèctrics

  • Per reciclar els aparells elèctrics només cal portar-los a la botiga d’electrodomèstics que compti amb el distintiu de “punt de recollida” quan se’n compri un de nou.
  • En el cas dels electrodomèstics petits (de menys de 25 centímetres), les botigues grans, de més de 400 metres quadrats, tindran l’obligació de recollir-los encara que no s’hagi efectuat cap compra.
  • En el cas de la venta per internet, els distribuïdors també hauran de garantir la recollida d’un aparell equivalent al que es compra.

Un mercat en creixement

El mercat dels aparells elèctrics i electrònics no para de créixer. Segons les dades estimades, a Catalunya es van vendre 76 milers de tones d’aquests aparells durant l’any 2014 i 83 milers de tones el 2015. El  2014 es van recollir 27 milers de tones de RAEE, que equivalen a 3,30 quilos per habitant i any, lluny encara dels 4 quilos per habitant i any que marcava la norma vigent.

L’objectiu per al 2016, segons marca la normativa vigent, és recollir de forma selectiva el 45% de la mitjana del nombre d’aparells posats al mercat els tres anys precedents (2013, 2014 i 2015). Per assolir-lo, cal un esforç col·lectiu important, ja que l’any 2014 tan sols es va arribar al 27,64%. La correcta recollida dels RAEE és cabdal perquè la classificació i el tractament posteriors es facin de manera eficient. Un bon tractament comporta l’aprofitament i la recuperació de substàncies i recursos molt valuosos que contenen els RAEE, un dels eixos principals de l’economia circular.

A més de les deixalleries, es poden dur els aparells elèctrics i electrònics vells a les botigues on els venen