• Imprimeix

Campanya forestal 2017

El pressupost destinat aquest 2017 és de més de 15 milions

08/06/2017 11:06
bombers

El Govern ha presentat les actuacions en matèria de prevenció i extinció d’incendis, especialment pel que fa a la Campanya d’incendis forestals 2017. El pressupost destinat aquest 2017 és de més de 15M €, dels quals uns 10,5 M€ corresponen a actuacions de prevenció. La resta es destina a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes.

Risc d’incendi per aquesta campanya

  • Aquest estiu el perill d’incendis serà moderat. En cas de manca de pluges raonables durant els propers mesos, les comarques on més ràpidament s’incrementarà el perill seran les dels dos extrems del país, on el dèficit hídric actual respecte la mitjana és més elevat. En un juny sec, l’increment de perill seria generalitzat a la zona mediterrània, ja que l’abril i maig han estat secs.
  • L’inconvenient més important, a hores d’ara, no és tant la sequera, sinó les temperatures que, des del març, estan pujant per sobre dels 30 C.

Reforçar la  gestió forestal sostenible

  • En relació a les infraestructures de prevenció d’incendis, enguany es destinen a la gestió forestal sostenible 4,4 milions d’euros.
  • També es continuen prioritzant les actuacions forestals preventives en els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), zones identificades d’especial risc.

Franges d’autoprotecció per minimitzar els impactes sobre les persones

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions, per això un dels principals objectius és incentivar l’autoprotecció. El Departament d’Agricultura destina aquest any 1 milió d’euros a ajuts per incentivar que els ajuntaments apliquin les mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestal.

Agents Rurals prevenció i acció sobre el terreny

En les properes setmanes s’aprovarà el Pla Estratègic del Cos dels Agents Rurals (CAR), que preveu diferents línies d’actuació destinades a millorar-ne l’estructura i incrementar la plantilla fins arribar a més de 820 efectius l’any 2025.

Dispositiu de Protecció Civil de la Generalitat

Enguany, per la campanya d’estiu el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil CECAT farà un seguiment acurat i exhaustiu de les situacions climatològiques i mediambientals adverses que comportin un elevat risc d’incendi forestal, i dels dispositius que si escau s’estableixin en cas d’incendi en aplicació del Pla INFOCAT.

Aquest any, 300 nous bombers

  • Aquest any es farà una convocatòria per incrementar el cos de bombers en 300 noves places: 150 bombers professionals i 150 voluntaris.
  • D’altra banda, la flota mòbil dels Bombers serà parcialment renovada. A més, els  Bombers de la Generalitat activaran determinats Parcs de Bombers Voluntaris, que obriran cada dia, en horari de màxim risc d’incendi forestal.
  • També hi haurà els Parcs d’estiu distribuïts a les zones on hi ha més probabilitat de patir incendis forestals.

El Pla Estratègic del Cos dels Agents Rurals (CAR) preveu incrementar la plantilla fins arribar a més de 820 efectius l’any 2025

Més informació