• Imprimeix

Dia Mundial de la Diabetis, centrat aquest any en les dones

És convenient seguir un estil de vida saludable, mantenir un pes adequat i fer activitat física

13/11/2017 16:11
diabetis

Imatge de Associació de Diabètics de Catalunya.

Sota el lema “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable”, el 14 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Diabetis. Una jornada dedicada aquest any a la prevenció d’aquesta malaltia en les dones. L’efemèride està convocada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons la Federació Internacional de Diabetis (IDF), més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món. En molts països, principalment en vies de desenvolupament, les nenes i les dones veuen minvat l’accés a la promoció de la salut, a la prevenció, detecció precoç i tractament.

A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes.

La diabetis presenta un clar gradient social. Les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones.

Dones i diabetis

Les dones amb diabetis han de planificar la gestació per reduir els riscos durant l’embaràs. Igualment la detecció de la diabetis gestacional facilita l’aplicació de mesures d’autocura i el tractament oportú. També és convenient seguir un estil de vida saludable, mantenir un pes adequat i ser físicament actives.

Dels 69.094 parts que hi va haver a Catalunya el 2016, al voltant d’un 7% haurien estat en dones amb diabetis, ja sigui diabetis gestacional, tipus 2 o tipus 1. Aquestes gestacions poden presentar augment de complicacions com són prematuritat, macrosomia, pes elevat per a l’edat gestacional i també del percentatge de cesàries comparades amb les dones sense diabetis.

Les dones amb diabetis gestacional poden desenvolupar més endavant diabetis tipus 2