• Imprimeix

El cineasta Costa-Gavras, XXIX Premi Internacional Catalunya

El premi distingeix aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans

05/07/2017 15:07
Costa-Gavras

Costa-Gavras en una visita a la Filmoteca de Catalunya

El guanyador del XXIX Premi Internacional Catalunya (PIC) és el cineasta Kostantinos Costa-Gavras, per “la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, així com per la seva mirada crítica sobre el món i el seu compromís social”.

El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment pel Govern a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. Konstantinos Costa-Gravras és el primer cineasta a rebre aquest guardó, amb el qual el Jurat, que presideix el president Carles Puigdemont, vol reconèixer “el cinema com una de les grans formes de representació artística”.

El premi es lliurarà el dilluns 17 de juliol, en el decurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat. El guardó té una dotació de 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies.

Sessió especial i gratuïta a la Filmoteca

La Filmoteca de Catalunya se suma a la concessió del Premi Internacional Catalunya atorgat a Costa-Gavras amb un diàleg públic amb el cineasta sobre les implicacions històriques i polítiques de la seva obra. La sessió serà gratuïta.

Biografia

Konstantinos Costa-Gavras va néixer el 1933 a Grècia. Reconegut com un dels millors cineastes contemporanis, ha rebut nombrosos premis com l’Òscar de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques nord-americana per al millor guió adaptat; un premi BAFTA; l’ÓS del festival de Berlín, la Palma d’Or i el premi al millor director del Festival de Cannes; un Premi Cèsar com a guionista i l’Orde d eles Arts i les Lletres espanyoles. Costa-Gavras ha contribuït també a la preservació del patrimoni fílmic des de l’Acadèmia del cinema francès, institució que ha presidit en dues ocasions.

Per la qualitat de la seva filmografia i la “seva mirada crítica sobre el món i el seu compromís social”