• Imprimeix

Enquesta de Salut de Catalunya 2017

Les dones fan un seguiment més adequat que els homes de la dieta mediterrània i tenen menys sobrepès

08/03/2018 19:03
revisió mèdica

La prevalença de patir una malaltia o problema de salut crònic o de llarga durada és més elevada entre les dones que entre els homes (40,6% enfront del 34,6%), segons un avançament dels primers resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, ESCA 2017. A més, aquesta prevalença creix a mesura que els grups són de més edat. També és superior en les persones de classe social menys afavorida i en les que tenen estudis primaris o no en tenen.

Malalties més comuns en dones i homes

Els principals trastorns crònics de salut de dones i homes són:

  • Els de les dones estan relacionats amb malalties de l’aparell locomotor com l’artrosi i l’artritis; malalties de l’aparell circulatori (pressió alta), migranyes o mals de cap freqüents, depressió i anèmia.
  • En els homes, la morbiditat està relacionada amb malalties de l’aparell circulatori com la pressió alta i el colesterol elevat; malalties de l’aparell locomotor (mal d’esquena), al·lèrgies cròniques i depressió.

Percepció de la salut a Catalunya

  • La percepció de salut és pitjor a mesura que els grups són de més edat, en les persones de classe social menys afavorida i entre les que tenen nivells d’estudis més baixos.
  • Les dones fan un seguiment més adequat que els homes de la dieta mediterrània (65,3% respecte el 56,6%). Aquest seguiment augmenta amb l’edat i és més elevat entre les persones de la classe social més benestant i entre les que tenen estudis universitaris.
  • La meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes: el 34,5% té sobrepès i el 14,9% obesitat. El sobreprès afecta menys les dones (26,5%) que els homes (42,3%) i augmenta amb l’edat.  
  • El nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%).
  • El consum de tabac (diari i ocasional) és inferior en dones que en homes.
  • 9 de cada 10 dones de 50 a 69 anys es fa periòdicament una mamografia i 3 de cada 4 dones de 25 a 64 anys, una citologia vaginal.

Més estudis, més comportaments saludables

Les persones amb un nivell d’estudis més alt tenen, en general, millors comportaments de salut. Així el nivell d’estudis superior està més relacionat amb un bon estat de salut que pertànyer a una classe social més afavorida.

Les dones pateixen més malalties relacionades amb el dolor i els homes amb l'aparell circulatori