• Imprimeix

L'Any Llull programa prop de 300 activitats

Enguany s’editaran 45 publicacions sobre Ramon Llull, i la Biblioteca de Catalunya publicarà un llibre electrònic dedicat a l’escriptor

19/02/2016 14:02
llull

El Departament de Cultura ha presentat les activitats de l’Any Llull, que se celebra enguany en commemoració del setè centenari de la mort de l’escriptor i pensador. L’Any Llull ha programat prop de 300 activitats, entre les quals hi ha exposicions, lectures, congressos, taules rodones, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius, obres de teatre, dansa, activitats a les escoles, accions de difusió als mitjans de comunicació, etc. Del total de les activitats programades, 160 tindran lloc a Catalunya, 40 a Balears; 10 a l’Estat Espanyol, i 72 se celebraran en l’àmbit internacional.

En el programa d’activitats de l’Any Llull, que s’allargarà fins al mes de novembre de 2016, destaquen la instal·lació i exposició “Vidre de Meravelles” que l’artista Miquel Barceló farà a París al març; l’exposició “La màquina de pensar, Ramon Llull i l’ars combinatòria” al CCCB; la  lectura de textos de Llull que se celebrarà per Sant Jordi al Parlament de Catalunya; els actes que tindran lloc amb motiu de l’11 de setembre, així com l’acte de cloenda de l’Any Llull, que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el mes de novembre d’enguany. La commemoració es va iniciar el novembre passat amb un acte inaugural al Palau de la Generalitat i amb dos concerts de Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya, l’un al Saló del Tinell de Barcelona, i l’altre a l’Església de Sant Francesc de Palma.

En el marc de la commemoració, s’editen 45 publicacions sobre Ramon Llull: 12 textos originals; 10 adaptacions d’obres de l’autor al català contemporani; 8 obres traduïdes en quatre llengües (castellà, anglès, alemany i romanès), i 15 textos i estudis sobre l’escriptor.

Un llibre digital sobre Llull

La Biblioteca de Catalunya impulsa la publicació del llibre electrònic Ramon Llull a la Biblioteca de Catalunya, dedicat al pensador. El llibre és gratuït i es podrà descarregar a les plataformes iTunes i Google Play a partir del 29 de febrer. Inclou, a més d’una presentació a la figura i l’obra del pensador i d’un ampli recull de peces lul·lianes de la Biblioteca, entre les quals hi ha títols com l’Arbre de Ciència, la Doctrina Pueril, el Llibre d'Amic e Amat, el Llibre de contemplació o el Novus tractatus de astronomia; entrevistes a diversos investigadors, com Lola Badia, Alexander Fidora, Amador Vega, Albert Soler i Ricard Torrents. Els textos del llibre són de Joan Santanach, comissari de la commemoració.

Encara en l’àmbit digital, també s’ha elaborat el Nou glossari general lul·lià, que permet accedir al conjunt del lèxic de Ramon Llull en format digital i que vol ser una eina imprescindible per llegir l’obra catalana del beat.

Ramon Llull

Ramon Llull és un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. No sols dels territoris de parla catalana, sinó de tota la tradició europea. Els seus amplis interessos van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana, i que inclou títols emblemàtics com el Llibre del gentil e dels tres savis, el Blaquerna —amb el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de meravelles —amb el Llibre de les bèsties— o l’Arbre de ciència. 

El programa de la commemoració preveu la celebració de més d’una setantena d’activitats a l’estranger

Més informació