• Imprimeix

La Model tancarà abans de l'estiu

Brians 1 (Baix Llobregat) es convertirà en centre de preventius a partir del proper 7 de març

20/02/2017 16:02
Model

La presó més antiga de Catalunya quedarà buida abans de l’estiu. Està previst que l’últim pres en surti el mes de juny. El Departament de Justícia n’entregarà les claus a l’Ajuntament aquest 2017. El Govern ha pres la decisió després d’un rigorós estudi de viabilitat i amb l’aval gairebé unànime del Parlament de Catalunya, amb 123 vots a favor i només 9 abstencions.

L’objectiu és doble. En primer lloc, es tracta de posar punt i final a un centre penitenciari del 1904, que ja acumula 113 anys en funcionament. Si no s’hagués pres aquesta decisió, les instal·lacions de la Model necessitarien una inversió d’almenys 25 milions d’euros per resoldre riscos imminents vinculats a l’estructura i a les normes de seguretat de l’immoble.

En segon lloc, el tancament de la presó farà possible que la ciutat disposi d’un nou espai per a usos cívics i socials. D’aquesta manera, Justícia també atén quatre dècades de reivindicació per part de les entitats veïnals de l’Esquerra de l’Eixample.

Diàleg permanent amb els representants dels treballadors

Justícia ha comunicat la decisió de tancar la Model a tots els sindicats amb representació en l’àmbit dels serveis penitenciaris, amb qui manté un diàleg permanent. El Departament ha proposat un calendari de reunions per a la negociació de les condicions dels trasllats dels professionals de la Model, que s’aprovaran en les pròximes setmanes, en una reunió del Consell Executiu. A més d’aquesta negociació, l’Administració ha proposat la creació d’un grup de treball amb els representants dels treballadors que es reunirà cada setmana per avaluar específicament tot el procés de tancament de la presó.

Brians 1 es converteix en el centre de preventius de Barcelona

El dilluns sis de març serà l’últim dia en què arribaran nous presos a la Model. A partir de l’endemà, tots els preventius ingressaran directament a Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), el nou centre especialitzat per a persones pendents de judici o de sentència de tota la demarcació de Barcelona.  

El tancament de la Model implica tres grans operacions de trasllat d’interns. Les dues primeres comencen a partir de dimarts, 21 de febrer. La tercera s’iniciarà quan Brians 1 ja desenvolupi les seves noves funcions i, en aquest cas, consistirà en el buidatge definitiu de la presó de l’Eixample.

21 de febrer: Inici del primer i segon moviment

El primer moviment consistirà en el trasllat d’interns de Brians 1 i Brians 2 cap a altres presons, tenint en compte el domicili i l’arrelament territorial dels penats. Les destinacions d’aquests interns seran fonamentalment els centres de Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès), Ponent (Lleida, Segrià), Lledoners (St. Joan de Vilatorrada, Bages) i Quatre Camins (La Roca, Vallès Oriental).

El segon moviment consistirà en el buidatge de Brians 1 i en el trasllat dels seus interns cap al centre veí de Brians 2. D’aquesta manera, Brians 1 estarà a punt per a rebre els presos preventius a partir del set de març.

20 d’abril: Inici del tercer moviment

El tercer moviment consisteix en l’inici del buidatge de la Model. Els primers que abandonaran l’Eixample són 127 interns en tercer grau del Centre Obert 1, que comparteix recinte però que funciona amb independència de la resta de l’edifici. Aquests interns, que només hi van a dormir, es traslladaran fins al Centre Obert 2 de Barcelona, popularment conegut com la presó de Trinitat. El traspàs començarà el 20 d’abril i es farà progressivament.

Està previst que la primera setmana de maig acabi la reubicació dels interns en règim obert i comenci el buidatge de la resta de reclusos. Llavors, ja farà dos mesos que els preventius ingressen directament a Brians 1. En aquell moment, a la Model només hi quedarà la meitat de la població actual, al voltant de 500 persones. La presó s’haurà començat a buidar sense fer-hi cap trasllat, perquè el 80% dels preventius només hi passen 47,6 dies de mitja.

Tots els interns que encara hi estiguin en presó preventiva es desplaçaran esglaonadament cap a Brians 1. En canvi, els penats acabaran a l’equipament penitenciari de la demarcació de Barcelona que sigui més proper al seu lloc de residència. Les possibles destinacions són Brians 2 (Baix Llobregat), Quatre Camins i Joves (Vallès Oriental) i Lledoners (Bages). Està previst que els últims interns abandonin l’edifici durant el mes de juny.

Mas d’Enric obrirà quatre mòduls que encara té per estrenar

Una de les peces clau per al tancament de la Model i la reubicació dels interns és Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès). Es tracta d’un centre nou, inaugurat ara fa un any i tres mesos. L’equipament està infrautilitzat. Disposa  de 618 cel·les i d’una capacitat total de 1022 reclusos. En canvi, a la presó només hi ha 379 interns. Això significa que està al 37,1% d’ocupació. Fins ara, només se n’han obert 5 dels 9 mòduls de vida. Els 4 restants encara estan per estrenar.  

Acostament de 210 presos a Tarragona

Entre els mesos d’abril i setembre, coincidint amb l’operació de buidatge de la Model, Mas d’Enric obrirà progressivament el sisè, el setè, el vuitè i el novè mòdul. Els ocuparan 449 interns procedents fonamentalment de Ponent i de Brians 1. Alhora, Mas d’Enric reforçarà la plantilla amb 160 treballadors provinents de diversos centres. Aquest moviment farà que 210 persones privades de llibertat estiguin internes més a prop de casa seva. Les instal·lacions arribaran al nivell òptim de funcionament el mes de setembre, amb una població penitenciària estabilitzada a l’entorn dels 800 reclusos.

Les places lliures equivaldran a la capacitat de tres presons

El sistema ha incorporat nous equipaments com Mas d’Enric (2015), Puig de les Basses (2014), Lledoners (2008) i Joves (2008), que han substituït presons antigues i més petites. Avui, el sistema penitenciari funciona per sota de la seva capacitat. Per tant, quan hagi tancat la Model, els seus 732 preventius i 197 penats quedaran reubicats sense alterar significativament els percentatges d’ocupació.

Amb el tancament de la Model, l’ocupació del conjunt dels equipaments se situarà en el 72,9%, un 5,5% per sobre de l’actual. La Generalitat disposarà de 2.656 places lliures, una quantitat superior a la suma dels llits de tres centres com Lledoners (1.025), Joves (388) i Puig de les Basses (1.018).

Reforç de la plantilla de tots els centres

No hi haurà acomiadaments. Tots els funcionaris i interins de la Model i de la resta de centres tenen assegurat el seu lloc de treball. Això farà possible un increment general de la plantilla a tots els equipaments de règim ordinari (preventius, primer grau i segon grau). També augmentarà la plantilla dels centres oberts.

El doble d’ajuts econòmics per al transport dels familiars

La Direcció General de Serveis Penitenciaris incrementarà el pressupost dedicat als ajuts econòmics al transport per als familiars d’interns, que passaran de 18.000 a 36.000 euros. Aquests ajuts es vehiculen a través dels serveis socials d’execució penal, subordinats a criteris públics i iguals per a tothom. L’accés a Brians 1 està garantit amb transport públic. No obstant això, el Departament facilitarà més mitjans de transport en cas que la demanda ho requereixi.

La presó més antiga de Catalunya deixarà d’ingressar nous reclusos d’aquí a 15 dies