• Imprimeix

L'art de la pedra seca, patrimoni de la UNESCO

Constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic de la pagesia al nostre país, on n'hi ha inventariades gairebé 19.000

28/11/2018 16:11
Aixopluc de Ribellet

Aixopluc de Ribellet

L'art de la pedra seca ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La inclusió de l’art de la pedra seca ha estat presentada en una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya.

El seu nom oficial és, en anglès: «Art of dry stone: knowledge and techniques» (L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques).

Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia del nostre país. La tècnica i coneixement de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D’aquesta manera, s’han erigit cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre, etc.   

La pedra seca es practica des de la prehistòria, sobretot a partir del neolític. A Catalunya en tenim nombrosos testimonis, que s’han produït ininterrompudament des dels ibers (segle VI aC) fins als nostres dies. L’edat d’or de la pedra seca al nostre país va de finals del segle XVIII fins a finals del segle XIX.

La tècnica de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l'entorn immediat sense cap material de cohesió