• Imprimeix

Manual dels hàbitats litorals de Catalunya

Les dades sobre la distribució espacial de la flora i la fauna en el litoral català seran claus per estudiar els canvis que s’hi puguin produir relacionats amb la pressió de l’activitat humana

27/05/2015 18:05
habitat

La Direcció General de Polítiques Ambientals ha presentat el Manual dels hàbitats litorals de Catalunya, una publicació fruit de la col·laboració entre el CSIC-CEAB de Blanes i el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través del Servei de Planificació de l’Entorn Natural, de la Direcció General de Polítiques Ambientals, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

El manual és una descripció dels hàbitats de la franja costanera on trenquen les onades, que és la zona del litoral directament afectada pels esquitxos, i el primer metre de fondària. Es tracta d’un espai fronterer entre la terra i el mar de gran importància ecològica que ocupa, a Catalunya, una subtil banda d’un màxim de 13 metres de gruix a un metre de profunditat, i ocupa una superfície com a màxim d’11 Km2, xifra que representa el 0,032% de l’àrea total de Catalunya. Tot i representar una ínfima part de la superfície, té una gran importància per la diversitat de flora i fauna que hi habita, representativa de la qualitat de les aigües del nostre litoral, molt impactada per l’acció humana i, fins ara, gens estudiada. S’ha cartografiat des de la punta de l’Ocell, a Portbou, fins a la platja Sòl de Riu, a Alcanar. En total, uns 900 km de costa.

Un projecte pioner

Com que no existeix enlloc del món una cartografia similar, els científics han hagut de trobar una metodologia que permetés representar els diversos hàbitats establerts als diferents nivells del litoral sobre una línia de costa digital. El CSIC-CEAB de Blanes ha creat la metodologia CAT-LIT, apta i aplicable a tota la cartografia mundial. És a dir, que qualsevol litoral del món es pot estudiar i cartografiar amb les eines desenvolupades des de Catalunya. Diferents revistes científiques s’han fet ressò dels treballs.

Novetats biològiques 

La recerca ha permès detectar algunes espècies que es consideraven extingides en el nostre litoral des dels anys 60 del segle passat. Fins als anys 80, amb els abocaments incontrolats al mar, es calcula que es va produir un retrocés important en la biodiversitat de la nostra costa. Ara, però, ha quedat demostrat que espècies d’algues que havien estat presents a tot el litoral, com la cystoseira crinita, molt sensible a la contaminació, encara es mantenen en reductes com el Port de la Selva, la Cala Montjoi, de Roses, o la Cala Estreta de Palafrugell. Aquest gènere d’algues són d’una gran importància, en formar autèntics boscos aquàtics que aglutinen una gran diversitat biològica. Des dels anys 90, amb la implementació de depuradores a la major part de municipis i indústries, la qualitat de l’aigua ha millorat i tot fa pensar que hi pugui haver una certa recuperació. 

Una base per a posteriors estudis i aplicacions

El manual és una base excel·lent per poder desenvolupar estudis de detall sobre la biodiversitat litoral. Actualment ja s’estan elaborant treballs sobre els factors ambientals que influeixen en la seva distribució.

Catalunya elabora el primer manual de tot el món sobre els hàbitats de la franja marina on trenquen les onades