• Imprimeix

Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya

El projecte consolida les xarxes temàtiques i territorials de museus per mancomunar serveis i incrementar la seva capacitat i visibilitat

22/09/2017 16:09
pla

El Departament de Cultura ha presentat el nou Pla de Museus de Catalunya, el pla estratègic que defineix i sistematitza una política global per als museus de Catalunya a partir d’una visió del museu com a institució cultural compromesa amb el patrimoni i la societat. Amb el nom Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya, el document preveu una inversió de 215,69 milions d’euros.

El Pla de Museus de Catalunya preveu actuacions globals per al conjunt d’equipaments museístics del país i integra objectius a curt i mig termini amb estratègies a 10 anys vista. Els objectius estratègics del Pla de Museus són:

  • Crear i desenvolupar un sistema museístic equilibrat, sostenible i de qualitat que abasti el conjunt del país.
  • Reforçar la capacitat dels equipaments museístics perquè puguin desplegar tot el seu potencial.
  • Enfortir els museus nacionals per esdevenir equipaments de referència i ser presents en el territori, mitjançant les xarxes temàtiques que lideren, i projectar internacionalment el patrimoni del país.
  • Millorar la conservació i la gestió de les col·leccions i promoure’n el desenvolupament i la dinamització per servir a les necessitats actuals i futures.
  • Enfortir la vinculació amb la societat, ampliant l’accés, la participació i les funcions socials i educatives.
  • Incrementar la capacitat de comunicació dels museus i estimular el seu potencial per proveir de continguts i experiències de qualitat.
  • Donar suport al sector professional del patrimoni perquè pugui respondre als reptes dels museus i avançar cap a l’excel·lència.

El Pla, per tant, prioritza la dimensió social del museu; assumeix el repte de l’accessibilitat universal i afavoreix línies de suport per a col·lectius amb risc; promou la participació ciutadana, i fomenta el voluntariat. A més, amplia i aprofundeix la vinculació entre l’educació i el museu, a partir de l’Acord Marc entre els departaments de Cultura i d’Ensenyament, impulsant el consens, la reflexió i la innovació en els programes educatius, tot estenent el programa d’ajuts a les sortides escolars als espais patrimonials.

D’altra banda, el Pla consolida les xarxes temàtiques i territorials de museus per mancomunar serveis i incrementar la seva capacitat i visibilitat. Pel que fa les xarxes territorials, ja s’ha posat en marxa la de les comarques de Girona i la de les Terres de Lleida i Aran, i molt properament se signarà el conveni per a la constitució de la Xarxa territorial de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

El Departament de Cultura destinarà 215 milions d'euros als museus catalans en els propers quatre anys