• Imprimeix

Primer cas de dengue autòcton a Catalunya

El dengue és una malaltia que es transmet per picades de mosquits i fins ara tots els casos havien estat importats

16/11/2018 14:11
Mosquit tigre

Mosquit tigre

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) confirma el primer cas de dengue autòcton a Catalunya. El pacient és un home jove resident al Barcelonès Nord, que afirma que no havia viatjat prèviament a cap zona endèmica del dengue ni a cap altre territori de l’Estat.

Va iniciar els símptomes entre el 16 i el 18 d’octubre. L’home va patir un quadre brusc de malestar general, febre alta, mal de cap i una erupció a la cara que es va estendre pel cos, el tòrax i les extremitats. Actualment ja es troba recuperat.

Aquest és el sisè cas a tot l’Estat de dengue autòcton. Els altres cinc es van detectar a Múrcia i Cadis.

El dengue és una malaltia que es transmet per picades de mosquit tigre i fins ara tots els casos d’aquesta malaltia havien estat importats.  

Reduir el risc de dengue

  • En cas de viatjar a zones endèmiques, contactar amb els serveis sanitaris en cas de presentar símptomes en tornar del viatge.
  • Posar-se en contacte amb 061 Cat Salut Respon en cas de presentar símptomes.
  • Reforçar el control del mosquit. El mètode més efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les larves, eliminant els punts d’aigua on pot créixer, com gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, etc.

El dengue

Actualment aquesta malaltia és endèmica a la major part dels països tropicals i subtropicals d’Amèrica Central, el Carib, Amèrica del Sud, sud-est asiàtic, sud del Pacífic i a diversos països d’Àfrica. A Europa, la transmissió local es va notificar per primera vegada a França l’any 2010.

El pacient resideix al Barcelonès Nord i afirma que no ha viatjat a cap zona endèmica del dengue