• Imprimeix

Protocol del virus Zika

Es realitzaran analítiques a les dones embarassades que hagin estat en algun dels països on hi ha transmissió del virus i es farà un seguiment ecogràfic específic fins al part

22/02/2016 14:02
ZIKA

El Departament de Salut ha desenvolupat un protocol d’atenció a dones embarassades en les quals se sospiti infecció pel virus del Zika. Aquesta guia d’actuació implica fer un seguiment exhaustiu d’aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part.

En primer lloc, el protocol preveu que, quan un centre sanitari detecti que una dona embarassada ha estat en algun dels països de risc, independentment de si ha presentat símptomes, se li farà una anàlisi de sang per detectar la presència d’anticossos contra el virus del Zika. La sospita d’infecció es notificarà als serveis de vigilància epidemiològica territorials, que coordinaran tot el procés. En cas que els resultats siguin positius, la dona serà derivada a un dels dos hospitals de referència per completar l’estudi d’afectació fetal: l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquest estudi inclourà la realització periòdica, cada tres o quatre setmanes, i fins al moment del part, d’una ecografia i d’una neurosonografia (una tècnica ecogràfica que permet veure millor el cervell en desenvolupament del fetus). En el cas que durant aquest seguiment es detectés alguna anomalia, s’activarien els protocols ja vigents per a l’abordatge de malformacions.

El protocol, però, també preveu els passos a seguir en el cas dels nadons de les mares que hagin fet aquest seguiment per infecció del virus. Aquests inclouen la determinació d’anticossos a la sang del nadó, l’avaluació neurològica precoç, la realització d’ecografia cerebral i l’examen oftalmològic, a més de les exploracions rutinàries que ja es fan. Igualment, el protocol incorpora un seguiment del nounat en unitats especialitzades de neuropediatria, especialment en els casos en què es detectin signes d’infecció congènita o alteracions neurològiques.

Així mateix, a les dones embarassades que entrin en aquest seguiment mèdic, se’ls lliurarà un full informatiu en el qual trobaran informació sobre el virus i sobre les proves a les quals seran sotmeses, entre d’altres.

Impacte del virus del Zika

Salut Pública ha reiterat que a data d’avui a Catalunya no hi ha transmissió del virus del Zika i que tots els casos detectats han estat importats. La malaltia que causa provoca un quadre lleu amb febre moderada, erupció cutània, artritis o artràlgia passatgeres (principalment, articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara cansament i mal de cap. De fet, generalment els casos s’acostumen a resoldre sense complicacions greus, tot i que s’hi han relacionat casos de complicacions neurològiques. El virus es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes i, pel que fa a les infeccions asimptomàtiques, són freqüents i s’estima que només un de cada quatre infectats la desenvolupa clínicament.

Salut consensua un protocol d'actuació davant del virus del Zika que extrema el seguiment d'embarassades i nadons