• Imprimeix

Rècord de donació d’òrgans

Gràcies a la donació d’òrgans, Catalunya és líder en la taxa de trasplantaments a l’Estat espanyol i ocupa una de les posicions més altes a nivell mundial

11/01/2017 08:01
organs

Gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya se situa com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Això és el que demostren les dades globals relatives a l’any passat, recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Durant el 2016 s’ha arribat al rècord històric en donació d’òrgans de cadàvers, amb 315 donants vàlids. Això suposa un increment del 23% i una taxa de gairebé 42 donants per milió d’habitants.

Aquest assoliment s’explica, en gran part, pel creixement per sobre del 50% de la donació en asistòlia, és a dir, de malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca. De fet, l’any 2016, 1 de cada 3 donants cadàver vàlids van ser per aquest tipus de mort. En canvi, el nombre de donants vius ha estat lleugerament inferior a l’any anterior: 145, 25 menys que al 2015, seguint una tendència que també disminueix a l’Estat espanyol. Així, la suma de donants vius i de donants morts s’aproxima al mig miler, arribant concretament als 460.

Pel que fa als consentiments de donació per part de familiars, la xifra es manté estable respecte l’any anterior. El percentatge de negatives només baixa un 0,3%, situant-se en el 14,4%. Això suposa que al 2016, 1 de cada 7 casos va rebre una negativa, en la majoria dels casos per negativa prèvia del donant o de la família, sense adduir raó concreta.

Superat el miler de trasplantaments

La segona dada destacada fa referència al nombre de trasplantaments realitzats als hospitals catalans. De nou, aquests han batut el seu propi rècord: s’ha superat la xifra dels mil trasplantaments. En concret, s’han dut a terme un total de 1.015 operacions (un 6,28% més que al 2015), fet que fa de Catalunya líder a l’Estat espanyol i, en taxes de trasplantament per milió d’habitants, una de les més altes del món (amb 135 per milió).  

Per centre, l’Hospital Vall d’Hebron lidera el nombre de trasplantaments, amb 271, seguit de prop per l’Hospital Clínic i, en tercer lloc, pel de Bellvitge.

Més donació de teixits

Pel que fa a teixits, hi va haver 1.444 donants al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya (515 més que al 2015), els quals van aportar fins a 2.282 teixits, un 47,7% més.

Cal remarcar de nou que, en aquest sentit, si habitualment s’estima que cada donant d’òrgans es poden ajudar a salvar 6 vides, amb cada donant de teixits es poden ajudar a salvar o millorar la vida de més de 100 persones.

Reducció de les llistes d’espera

A banda d’aquests resultats, les llistes d’espera s’han reduït respecte el 31 de desembre de 2015. Així, encara a Catalunya hi ha 1.301 persones que estan a l’espera de rebre un o més òrgans.

Catalunya bat durant el 2016 un rècord històric de donació d'òrgans que permet fer 1.015 trasplantaments