• Imprimeix

Restriccions en episodis de contaminació

A partir del 2 d’octubre, es podrà adquirir la T-verda, amb viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant

14/09/2017 17:09
contaminacio

S’ha presentat el pla de reforç del transport públic que activarà cada administració quan la Generalitat declari un episodi ambiental de contaminació i es restringeixi la circulació de vehicles a l’entorn de Barcelona. El transport públic oferirà la màxima capacitat operativa: s’augmentarà l’oferta de Metro, bus, tramvia, Ferrocarrils i Rodalies, però especialment a les hores punta, mentre duri l’episodi. També s’activarà la T-aire, la targeta per als dies d’episodi. A partir del 2 d’octubre, es podrà adquirir la T-verda, que permetrà viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant i no se’n comprin cap.

L’objectiu d’aquestes mesures és treure 130.000 vehicles privats que es mouen diàriament a Barcelona, un 10% dels que circulen habitualment, i captar entre 175.000 i 350.000 nous viatges en transport públic.

En resum, el pla de reforç consisteix en l’ampliació de l’hora punta fins a les 11 h a Metro, bus i Rodalies (R1 i R4); al Tram i FGC l’hora punta s’allargarà a tot el dia; més freqüències als busos interurbans de l’AMB i als de la Generalitat; i carrils bus específics a la B-23 i a la Gran Via.

Restriccions a partir de l’1 de desembre

A la cimera de la qualitat de l’aire celebrada a Barcelona el mes de març passat es va acordar que a partir de l’1 de desembre es restringirà el trànsit a furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994 i turismes d’abans de l’1 de setembre de 1997, a les carreteres competència de la Generalitat en situacions d’episodi ambiental a 40 municipis de l’entorn de Barcelona. Aquestes restriccions provisionals seran permanents de cara a l’1 de gener de 2019. 

Els reforços del transport públic van acompanyats d’un nou bitllet exclusiu per als dies d’episodi. És l’anomenada T-aire, un títol multipersonal de 2 viatges integrats que es podrà utilitzar el mateix dia de la primera validació i que serà vàlid únicament en situacions d’episodi ambiental. El preu serà el de 2 viatges d’una T-10 aplicant un descompte del 10%.  

La T-aire estarà disponible a les màquines de venda automàtica dels operadors de transport públic.

 

A partir de l’1 de desembre les administracions activaran les restriccions de trànsit per als vehicles més contaminants