• Imprimeix

Violència de fills a pares: una realitat creixent

El nombre de joves derivats pels jutges per delictes de violència familiar ha crescut prop d’un 14 % en els darrers set anys

14/05/2018 19:05
Dormitori de la residència de Girona

Dormitori de la residència de Girona

La xifra de menors d'entre 14 i 18 anys derivats pels fiscals i jutges per fets delictius relacionats amb la violència de fills a pares s’ha incrementat els darrers anys. Els menors atesos en els diferents programes per aquests delictes ha crescut un 14 % en els darrers set anys (de 426 joves l’any 2011 a 484 l’any 2017), xifra que correspon a 58 menors.

Grups educatius a Girona i Barcelona

Per aquest motiu, el Departament de Justícia posa en marxa el 17 de maig l'equipament Grup Educatiu Girona que acollirà menors de tot Catalunya condemnats – o amb mesures cautelars – per delictes per violència filioparental.

El Programa marc de violència filioparental ha implicat també la posada en marxa d'un equipament residencial de sis places a Barcelona. Des de la seva posada en marxa, l’abril de 2017, ja hi han passat 12 joves.

Les dependències de Girona i Barcelona es troben ubicades dins de la trama urbana pel fet que els menors no estan privats de llibertat i han de fer les seves activitats quotidianes amb la màxima normalitat.

Treball amb la família

L’abordatge terapèutic que fan aquests tècnics especialitzats no només es centra en el menor, sinó també en les seves famílies. La implicació de les famílies és vital per a l’èxit del tractament. L’objectiu és que el menor i la família superin el conflicte familiar i els factors que han portat el jove a cometre actes de violència física i verbal contra els seus pares o tutors, i restableixin un estàndard mínim de convivència que permeti al menor tornar amb la família.

Dues noves unitats per a joves que cometen delictes de violència filioparental