subcap_img_030
  • Imprimeix

Emergència per accident aeri

Un avió de la companyia Germanwings ha desaparegut dels radars a la regió dels Alps de l’Alta Provença i s’ha estavellat prop de la localitat de Barcelonnette. L’avió feia el trajecte entre Barcelona i Dusseldorf amb 150 persones a bord, 144 passatgers i 6 membres de la tripulació. El Govern de la Generalitat està fent seguiment puntual dels fets.

Per a més informació, truqueu al telèfon 012.

La companyia Germanwings ha posat a disposició dels familiars 4 telèfons:

  • 900 808 890 (gratuït, des d'Espanya)
  • 900 838450 (gratuït, des d'Espanya)
  • 08 00 11 33 55 77 (des d'Alemanya)
  • +1 407 362 0632 (internacional)

El Govern espanyol també ofereix informació a través dels telèfons 91 597 52 27 (Ministeri de Foment) i 91 394 89 00 (Emergència consular).

La Prefectura del departament dels Alps de l’Alta Provença ha habilitat tres línies telefòniques per a les famílies que viatgen al lloc de l'accident:

  • 0033 4 92 36 72 33
  • 0033 4 92 36 72 90
  • 0033 4 92 36 73 56

Protecció Civil està en contacte permanent amb l'aeroport de Barcelona - El Prat, per a tot allò que pugui necessitar per a la gestió de la crisi, i amb la Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya per a la coordinació de les dades

Cerimònia de comiat a França

Els familiars de les víctimes van arribar ahir al matí a Marsella on van ser atesos pel fiscal de Marsella, Brice Robin, que va respondre els seus dubtes i els va informar de l’evolució de la investigació abans d’atendre els mitjans internacionals. En tot moment, els familiars de les víctimes van estar acompanyats per membres de Protecció Civil (Departament d'Interior) i psicòlegs catalans.

A primera hora de la tarda van ser traslladats fins al peu dels Alps, prop de la població de Le Vernet, on els va rebre la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i representants del Govern espanyol, que els van traslladar el seu condol.

A Le Vernet, es va destapar una placa en record de les víctimes de l’accident aeri dels Alps. Membres de protecció civil de França van alçar banderes de totes les nacionalitats dels viatgers de l’avió i responsables de la prefectura francesa els van donar detalls sobre les tasques de rescat sobre el terreny. Posteriorment, a Seyne les Alpes van participar en una cerimònia de comiat interreligiosa i multilingüe. Després d’aquesta cerimònia, les famílies, acompanyades per la vicepresidenta, van iniciar el camí de tornada cap a casa en autobús o en avió.

Tres dies de dol

El president de la Generalitat ha signat el decret pel qual es declaren tres dies de dol a tot Catalunya, del 25 al 27 de març. Durant aquest període se suspèn la celebració de recepcions i actes oficials i les banderes onegen a mig pal en tots els edificis i dependències de la Generalitat, així com a les corporacions públiques catalanes.

 

D'altra banda, el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van guardar un minut de silenci a les 12 h per les víctimes de l'accident aeri.

Representants del Govern català i de l'Ajuntament de Barcelona durant el minut de silenci a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Representants del Govern català i de l'Ajuntament de Barcelona durant el minut de silenci a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Efectius mèdics i psicològics

El Govern continua donant suport mèdic i psicològic als familiars de les víctimes que s’han desplaçat  fins a l’indret del sinistre i també als que s’han quedat al centre d’atenció als familiars, ubicat en un hotel de Castelldefels.

A França, s’hi han desplaçat dos vehicles d’intervenció ràpida del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb dos psicòlegs, dos metges, dos infermers, dos tècnics en emergències i un comandament. Per part de Protecció Civil, s’hi ha desplaçat un comandament i s’ha comptat amb l’ajuda d’11 psicòlegs del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona i dos equips de la Creu Roja.

A Castelldefels, el dispositiu consisteix en: una unitat de Suport Vital Avançat, amb 1 tècnic en emergències, un infermer i un psicòleg; i dos vehicles d’intervenció ràpida, per part del SEM, mentre que Protecció Civil hi destina vuit efectius. Tot això, sumat a una cinquantena de Mossos d’Esquadra, agents de la Policia Local, Protecció Civil de Castelldefels i Policia Nacional.. A més, també es compta amb el suport amb un equip de la Creu Roja i 12 membres del Col·legi Oficial de Treballadors Socials.

D’altra banda, a Castelldefels, s’ha atès els familiars de les víctimes que no han viatjat fins a França per explicar-los les últimes novetats de la investigació. Protecció Civil ha recordat que els familiars que no estiguin a l’hotel i tinguin dubtes o necessitin assistència mèdica o psicològica poden trucar el 061. A més, ha indicat que, des de l’Estat, el telèfon d’informació als familiars és el +34919489000.

 

Trucades al 012 i 112

En un primer moment, des de la confirmació de l’accident fins que la companyia ha habilitat un telèfon d’atenció als familiars, s’ha centralitzat tota la informació a través del telèfon 012 de forma coordinada amb el telèfon 112. Un cop la companyia ha habilitat el telèfon s’ha derivat tota la gestió i informació.