subcap_img_036
  • Imprimeix

Cap de setmana

Les festes del foc

La nit del 23 de juny és una de les més màgiques de l’any a Catalunya. Fogueres, correfocs i focs artificials donen la benvinguda a l’estiu. Una manera de celebrar el sant Joan és viure aquesta festa als Pirineus, on alguns pobles encara celebren tradicions mil·lenàries i rituals de purificació amb motiu del solstici d’estiu on el foc és el gran protagonista. També es pot celebrar a les revetlles que es fan a pobles i ciutats de tot el territori o, fins i tot, anant a esperar el primer sol del matí al punt més oriental de Catalunya: Cap de Creus.

La nit de sant Joan no és només una nit màgica a Catalunya, també és una de les més intenses per als bombers i els cossos de seguretat. Protecció civil activarà en alerta el pla d’emergències PROCICAT per onada de calor i emetrà una prealerta del Pla INFOCAT pel risc d’incendis. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat reforçaran els parcs i les sales de control per fer front a la nit de la Revetlla.

 

Sant Joan

Sant Joan és el conjunt de celebracions que celebren el solstici d'estiu, la nit més curta de l’any i el moment que assenyala el moment de màxima exposició solar. Tot i que el solstici és el dia 21 de juny, la festa se celebra especialment la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb la diada del sant. Sant Joan és una festa col·lectiva i exalta la vida i l’amor. La seva riquesa simbòlica difícilment pot competir amb cap altre celebració ja que uneix el foc, l’aigua, les herbes remeieres, les cançons, les dites, les bruixes, els balls i fins i tot els rituals de buscar parella. Són habituals les revetlles amb coques i les fogueres acompanyades de petards i coets.

Les festes del foc als Pirineus

Un dels majors atractius de les festes de Sant Joan a Catalunya és la baixada de Falles dels Pirineus, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015. Es tracta d’una celebració ancestral dedicada al foc i al solstici d’estiu que se celebra en més de 60 pobles dels Pirineus andorrans, francesos, aragonesos i catalans com Durro, Isil, Boí o el Pont de Suert, entre d’altres. En alguns pobles la baixada de Falles comença uns dies abans del solstici d’estiu i s’allarga fins a mitjans de juliol.

Festa d’eth Haro i d’eth Taro

Les poblacions araneses de Les i Arties celebren la revetlla de Sant Joan amb una festa mil·lenària que sorgeix d’antigues tradicions celtes vinculades a la purificació: la crema d’un gran avet, el Taro o l’Haro, a la plaça del poble. A Les, aquesta celebració és el punt de partida de les festes patronals. A Arties, el Taro s’arrossega pels carrers del poble enmig de música, cants i salts per damunt de les flames fins a l’ajuntament.

La Nit dels museus

Oriol Alamany. Conselh Generau d'Aran.

La flama del Canigó

El 22 de juny, la flama del Canigó, que es resguarda el Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, es puja fins a aquest cim del Pirineu. A la matinada, la Flama es distribueix entre els voluntaris presents que s’encarregaran de dur-la, seguint diverses rutes a peu, en cotxe, bicicleta i fins i tot llagut, als diferents pobles de Catalunya per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Una tradició que ja té més de 50 anys.

Els primers fotògrafs d’Europa

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) acull l'exposició "All our yesterdays: la vida a través de l'objectiu dels primers fotògrafs d'Europa (1839-1939)", que presenta una selecció d'imatges de la quotidianitat europea a través de la mirada dels fotògrafs dels primers 100 anys de la fotografia. La mostra és una gran oportunitat per descobrir com es vivia en una Europa molt diferent de la que coneixem avui dia, que va experimentar canvis profunds fins que es va imposar una nova realitat, la de les màquines i la indústria.

Girona, Temps de Flors

Eduard Arranz-Bravo

"Pepe Carvalho", a Girona

La Biblioteca Carles Rahola de Girona acollirà fins al 27 d’agost l’exposició Pepe Carvalho, una mostra itinerant d’artistes visuals que presenta obres basades en situacions o sensacions que tenen el seu origen en les novel·les de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán protagonitzades per Pepe Carvalho.  

Més de quaranta artistes de reconeixement nacional i internacional participen en aquest projecte que pretén reivindicar la figura d'aquest escriptor.

El desig de creure

A la Sala Muncunill de Terrassa es pot veure l’exposició col·lectiva “El desig de creure”. L’exposició analitza les circumstàncies que rodegen la producció d’il·lusions en relació amb la percepció de la realitat i se centra en el paper que hi juga la predisposició de l’espectador a creure en uns fets que contradiuen les lleis de la física, la química i l’òptica. La mostra, produïda pel Mataró Art Contemporani (M|A|C), reuneix el treball de set artistes, que recorren als recursos de la prestidigitació, l’endevinació i l’aparicionisme, però també de la tecnologia i la ciència.

Brian Eno al Santa Mònica

Lightforms / Soundforms és l'exposició més completa duta a terme fins ara arreu del món sobre el treball de Brian Eno com a artista. Per a aquesta ocasió, l'artista ha creat la peça New Space Music, una instal·lació musical concebuda específicament per ser vista i escoltada al claustre Max Cahner d'Arts Santa Mònica (ASM). La mostra inclou, a més, la instal·lació icònica 77 Million Paintings, que ocuparà la segona planta del centre i que és una gran instal·lació audiovisual generativa. Això vol dir que les imatges i els sons que la componen evolucionen de manera indefinida. De fet, cada combinació de llum i so tardaria milions d'anys a repetir-se. Segons els càlculs d'Eno, la peça és capaç de produir al voltant de 77 milions d'imatges diferents (i per això mateix el títol de la peça).