subcap_img_017
  • Imprimeix

Carnestoltes

Consells i propostes per gaudir del Carnaval

'De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes'

Per damunt de qualsevol altra consideració, el Carnaval o Carnestoltes és la festa per excel·lència. És un estat excepcional, un capgirament de l’ordre que, a Catalunya, se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern, just quan els dies es fan més llargs. 

L'origen del Carnaval rau en el paganisme romà, que celebrava a l'hivern festes d'inversió i transgressió, com les 'lupercalia' i 'saturnalia', amb elements que han sobreviscut fins a l'actualitat. Per exemple, la inversió de papers socials -amos i esclaus-, les disfresses i l'embriaguesa. Més endavant, amb l'adopció del Cristianisme, es va convertir en un temps de disbauxa, un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica, just a les portes de la Quaresma.

La festa, en el simbolisme més antic, reuneix rituals de soroll i foc per despertar la natura i per propiciar-ne la fertilitat. Algunes d'aquestes pràctiques sagrades han perviscut en la forma. És el cas, per exemple, de les màscares que colpegen el terra, dels dimonis que empaiten les noies, dels personatges amb banyes de boc i de les pells i esquelles en els carnavals de muntanya.

Avui dia, el Carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic al voltant del rei Carnestoltes. L'actual tradició inclou la màscara, la música i el ball, l'ocupació dels carrers, el menjar abundant i el beure, la provocació als espectadors i la sàtira.

L'origen de les rues

La festa, tal com la coneixem, va prendre forma a finals del segle XIX i principis del segle XX. Barcelona, Reus o Vilanova i la Geltrú són exemples de ciutats on es viuen aquests grans carnavals urbans vuitcentistes i de començament del segle XX, però és un model que arriba a tot el territori. A l'Arxiu Nacional de Catalunya es poden consultar fons documentals on es veu com se celebrava el Carnaval a principis del segle XX. 

Fons Brangulí. ANC.

Escenificació de "La gallina ciega" a la rua de carnaval al Passeig de Gràcia. 1917. Fons Brangulí. ANC.

Carnestoltes a la neu

El cap de setmana de Carnestoltes arriba a les estacions del Grup FGC després de les grans nevades que han deixat, gairebé, un metro de neu a les estacions. Tallers de màscares, maquillatge fantàstic, descomptes, disfresses i molta neu són alguns dels plans que proposen les estacions de muntanya.

Rodalies ofereix més de 45.000 places addicionals pel Carnaval 2018

Renfe ofereix més de 45.000 places addicionals als trens de Rodalies de Catalunya amb motiu de les festes de Carnaval 2018. Els principals reforços es concentren a la línia R2 sud de rodalia de Barcelona, als serveis que enllacen Barcelona amb Sitges. Aquest dispositiu especial de reforç es realitza entre el 10 i 14 de febrer amb la circulació de 35 trens especials en doble composició.

Els dies de major reforç de places a línia R2 sud seran la matinada de  diumenge a dilluns i també l’últim dia de Carnaval, és a dir, la matinada de dimarts 13 de febrer a dimecres 14 de febrer, ja que són els dies que registren una major demanda de transport. Aquests dos dies el servei des de Sitges s'inicia amb els primers trens a les 01.29 hores.

A més el dissabte 10 a la nit s’afegirà un tren especial al tram Vilanova i la Geltrú– Sant Vicenç de Calders que permetrà facilitar la mobilitat dels ciutadans que s’apropin als Carnavals de Calafell o Cunit on disposaran d’un tren cada 30 minuts.

Consells generals de seguretat

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), amb motiu de les diferents festes de Carnestoltes que s’organitzen arreu de Catalunya, amb rues, cercaviles i festes de massiva concurrència, ha elaborat un seguit de consells de seguretat per preveure i evitar situacions de risc.

Recomanacions per a la compra de disfresses, màscares i cosmètics

L’Agència Catalana del Consum recomana a les persones consumidores i usuàries que segueixin diversos consells que afecten a les disfresses, especialment les que són per als nens, al marcatge de la Unió Europea, a les màscares, i als cosmètics.

Prevenció dels accidents en la preparació de les carrosses

Consells per evitar situacions de risc a l’hora de preparar les carrosses de carnaval, ja que sovint són tractors, porten instal·lacions de llum, material que no és ignífug i recipients de líquids inflamables, com gasolina.  Cal que els vehicles disposin d’assegurança, que els revisi un electricista, que portin extintors...