subcap_img_029
  • Imprimeix

Com reduir la factura elèctrica

Podeu ajustar la potència recomanada sense problemes si creieu que és excessiva.

La potència és el màxim d’electricitat que es pot consumir en un mateix moment. Ajustar la potència elèctrica contractada a les vostres necessitats i evitar contractar kW de més repercutirà positivament en la factura de la llum. Pot tractar-se d’un estalvi petit si baixeu un o dos esglaons de potència, o de més si aquesta baixada suposa un canvi de tarifa elèctrica a una inferior de la que teníeu.

Què és la potència elèctrica?

Segons explica l’Institut Català de l’energia (ICAEN), la potència que necessiteu dependrà de dos factors: del tipus i quantitat d’aparells elèctrics que tingueu i de la potència que els aparells necessitin.

Si encara no teniu llum i l’heu de donar d’alta, el primer que heu de fer és mirar el vostre butlletí elèctric. Aquest document acredita el bon estat de la vostra instal·lació i us indica si es tracta d’una instal·lació monofàsica (les més habituals a nivell domèstic) o trifàsica. El butlletí us indica també la potència elèctrica recomanada i la potència màxima a instal·lar. La potència màxima és un límit del qual no es pot passar, ja que a priori la vostra instal·lació no ho aguantaria. Respecte a la potència recomanada, podeu ajustar-la sense problemes si creieu que és excessiva.

Per canviar la potència de la llum

Si voleu canviar la potència que teniu contractada, heu de trucar a l'empresa comercialitzadora i sol·licitar la baixada de potència. Aquesta gestió té un cost associat de 10,94€ (iva inclòs) i cal tenir en compte que només es permet un canvi de potència a l’any.

Si teniu menys de 15kW de potència contractada, i voleu comprovar si podeu baixar-la o mantenir-la, hi ha tres maneres de saber-ho:

Amb el mètode exacte: existeixen en el mercat uns comptadors intel·ligents de diversos fabricants que us indicaran la potència màxima que necessiteu. S’ha d’adquirir un d’aquests aparells, i un cop instal·lat mesurar el vostre consum durant uns quants dies. L’aparell us indicarà quin ha estat el vostre consum màxim durant aquest període de temps i aquest serà el valor de la potència elèctrica que com a mínim haureu de tenir instal·lada. És recomanable demanar una potència amb una mica de marge respecte a la que us marqui l’aparell per assegurar-se de no tenir problemes.

El mètode de prova i  error: l’ICP és l’interruptor instal·lat en el quadre elèctric que, en cas de demanar més potència de la contractada, desconnecta la instal·lació elèctrica. Si mai us ha saltat l’ICP, podria significar que teniu mes potència contractada de la què necessiteu. Per fer la prova, cal connectar tots els aparells alhora (llums, forn, vitroceràmica, rentavaixelles, rentadora, assecadora, planxa, microones, aire condicionat.....). Si l’ICP aguanta, vol dir que teniu marge per reduir la potència.

L’ICP té indicat un valor d’intensitat amb Ampers. Aquest valor convertit a kW, ha de coincidir amb la potència contractada.

Mètode estimat: Un altre mètode per obtenir una xifra estimativa de quanta potència necessiteu és la següent: sumeu la potència (kW) de tots els electrodomèstics. A la xifra resultant, sumeu-li un marge d’1kW per enllumenat i petits electrodomèstics. Un cop feta la suma, dividiu per 3 ja que normalment no usareu tots els electrodomèstics alhora. S’ha de tenir en compte que el valor resultant sempre ha de ser més gran que l’electrodomèstic que més consumeix. Amb el resultat de la divisió, podeu escollir la potència que millor s’ajusti.

Si la instal·lació es anterior al 2006 segurament tindreu 3.3kW, 4.4kW, 5.5kW, 6.6kW, 7.7kW, 8.8kW o 9.9kW. Quan us canvieu (si és monofàsic) haureu d’escollir entre les següents: 1.15kW, 2.3kW, 3.45kW, 4.6kW, 5.75kW, 6.9kW, 8.05kW, 9.2kW, 10.35kW, 11.50kW i 14.49kW.

Qualsevol dels mètodes us donarà una idea de la potència que necessiteu. Cal tenir en compte que només es permet un canvi de potència a l’any, per tant, cal ser prudent a l’hora de disminuir la potència que tenim contractada, ja que si la baixeu massa podríeu tenir problemes i saltaria constantment l’ICP.

interruptor