Carretera
 • Imprimeix

Medicaments

Medicaments

Els medicaments poden disminuir la capacitat de percepció a l'hora de conduir.

 • Conduir sota els efectes dels medicaments pot ser tant o més perillós que sota els efectes de l'alcohol ja que alguns efectes secundaris fan disminuir la capacitat de percepció o provoquen somnolència.

  Conduir sota els efectes de substàncies que interfereixen en les condicions psicofísiques, com l'alcohol, les drogues i els fàrmacs, és un risc per al conductor, les persones que l'acompanyen i la resta de conductors.
  Prova d'això és que un 10,8% dels conductors morts en accidents de trànsit durant el 2008 a Catalunya van donar positiu en drogues.

 

 • Cal tenir molta cura a l'hora de conduir si s'està prenent algun medicament. Per això, es recomanable llegir molt bé els prospectes i comprovar si el medicament té efectes secundaris que afectin la conducció.

  Els fàrmacs s'han d'administrar de forma adequada i fent cas de les advertències. Això vol dir que cal tenir en compte les interaccions, les contraindicacions i els efectes secundaris recollits al prospecte.
  Recordeu que els efectes secundaris dels medicaments són diferents per a cada persona i que no es presenten d'igual forma ni en la mateixa intensitat.

 

 

 • El consum de diferents medicaments al mateix temps pot agreujar les conseqüències negatives a l'hora de conduir. El problema és encara pitjor quan es combinen l'alcohol i els fàrmacs, especialment els tranquil·litzants.

  S'ha de tenir en compte el perill que en tots els sentits té l'automedicació. El conductor, en consumir medicaments sense prescripció mèdica, desconeix els efectes que el fàrmac pot tenir en la conducció i el nivell de risc que assumeix. Un medicament que va bé a una persona, pot perjudicar-ne una altra.

 

 • Si heu de conduir de manera habitual o treballeu utilitzant maquinària perillosa, recordeu-ho al vostre metge, perquè pugui receptar-vos la medicació que menys interfereixi en la vostra feina.

  Abans de conduir o de treballar amb maquinària perillosa, esbrineu els efectes que els medicaments tenen sobre el vostre organisme. Si us influeixen en els reflexos, la capacitat de concentració o us provoquen somnolència, eviteu conduir i aviseu el vostre metge.

 

 • Recordeu la importància de seguir en tot moment els consells del metge, que us dirà el temps i la dosi per prendre el fàrmac. Els efectes dels medicaments es manifesten sobretot els primers dies i les hores immediatament posteriors al seu consum, per tant, és al llarg d'aquest període quan s'ha d'anar amb més compte a l'hora de conduir.

Més informació

 • Conduir sota els efectes dels medicaments pot ser molt perillós ja que alguns efectes secundaris fan disminuir la capacitat de percepció o provoquen somnolència.
 • Informi's sobre els efectes secundaris dels medicaments que li ha prescrit l'especialista mèdic. Llegeixi el prospecte abans d'iniciar el tractament i comprovi si el medicament té efectes que afectin la conducció.
 • Si constata que els fàrmacs afecten la seva capacitat de conducció, no condueixi fins que finalitzi el tractament. En el cas de realitzar-ho, comenti-ho al seu metge per tal que li canviï, si és possible, el medicament per un menys agressiu.
 • El consum de diferents medicaments al mateix temps pot agreujar les conseqüències negatives a l'hora de conduir. El problema és encara pitjor quan es combinen l'alcohol i els fàrmacs, especialment els tranquil·litzants