Carretera
  • Imprimeix

El vehicle

Què cal revisar del vehicle abans de sortir de viatge?

Els problemes d'arrencada solen indicar l'esgotament de la càrrega de la bateria.

Els problemes d'arrencada solen indicar l'esgotament de la càrrega de la bateria.

Abans de sortir de viatge cal revisar que el nostre vehicle es trobi en unes condicions òptimes per no haver de patir avaries durant el camí. Caldrà revisar els següents components:

 

Estat dels pneumàtics

El dibuix ha de ser de 1,6 mil·límetres com a mínim. Cal comprovar-ne la pressió i canviar-los, si tenen més de cinc anys i es farà un viatge de llarg recorregut.

 

Òptiques i pilots

Comprovar el funcionament de l'enllumenat, els llums de fre, els intermitents i el llum de marxa enrere.

 

Cinturó ben ajustat

Comprovar si s'obren i tanquen sense problemes. La col·locació correcta obliga cenyir la corretja al cos, de manera que se situï entre els pectorals i rodegi el baix ventre per la pelvis.

 

Escombretes i vidres

Vigilar que no hi hagi esquerdes als vidres perquè amb un petit impacte es poden trencar del tot i que les escombretes del netejaparabrises no facin soroll mentre funcionin.

 

Fumera sospitosa

Si el tub d'escapament emet molt de fum, pot ser símptoma d'algun problema d'alimentació. Cal verificar els paràmetres de la injecció, en aquests casos.

 

Frens

Observar si fan soroll o grinyolen les pastilles o els discos. I les distàncies de frenat, per si s'allarguen en excés. El tacte del pedal no ha de ser molt dur ni tampoc massa esponjós.

 

Tacte de la direcció

Els sorolls i les vibracions són símptomes d'una possible mala alineació. Si s'ha d'exercir molta força per girar el volant d'una direcció assistida és que s'ha avariat el servomotor.

 

Sistema de climatització

Cal comprovar que les toveres i el vidre tèrmic desentelin bé. Si refreda poc, el taller hauria de revisar el circuit.

 

Bateria ben carregada

Cal observar l'estat del born. Els problemes d'arrencada solen indicar l'esgotament de la càrrega.

 

Nivells dels líquids

Cal comprovar el nivell d'oli, dels líquids refrigerant, del netejaparabrises, de frens i de la direcció assistida.

 

Suspensions

Tenen una vida útil d'uns 70.000 quilòmetres. Els sorolls anormals, la inestabilitat dels revolts, l'increment de les distàncies de frenat i els balanceig excessiu de la carrosseria indiquen que cal canviar-les.

 

Càrrega

L'equipatge s'ha de repartir entre el maleter i la baca. La càrrega exterior s'ha de cobrir del tot mentre que l'interior ha d'anar degudament subjecta, sobretot els objectes petits, com els mòbils.