subcap_img_028
  • Imprimeix

Contaminació atmosfèrica

El Departament de Territori i Sostenibilitat activa el divendres 9 de gener a les 6 del matí el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire.

El protocol es mantindrà activat durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si s’ha reduït la contaminació i es pot desactivar

Situació

La mesura es pren a causa de la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió dels òxids de nitrogen (NOx) i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera. Actualment s’estan mesurant nivells màxims de 180 micrograms/m3 de NOx en algunes estacions quan el llindar a evitar segons el protocol és de 200 micrograms/m3. La previsió apunta a que l’episodi persistirà almenys fins a finals del cap de setmana.

Per això, es preveu que el protocol es mantingui activat durant tot el cap de setmana i dilluns tècnics de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament valoraran si hi ha hagut una disminució de la contaminació i per tant si es pot desactivar el protocol.

Municipis afectats

Els municipis afectats, que conformen la zona de qualitat de l’aire 1 i 2, són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats.

Pronòstic de la qualitat de l’aire a Catalunya a través del sistema Caliope

Pronòstic de la qualitat de l’aire a Catalunya a través del sistema Caliope

Limitació de la velocitat

A partir d’avui, 9 de gener, a les 6.00 h, el límit màxim de velocitat a les vies ràpides de les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental serà de 90 km/h, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. La mesura, entre d’altres que s’adoptaran des d’altres sectors, ha de servir per minimitzar l’impacte de la contaminació en el medi ambient i la salut durant l’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica.

L’objectiu és reduir la concentració de contaminants a l’aire en els 40 municipis de la Zona de Protecció Especial del Decret 226/2006, de 23 de maig, i de l’Acord de Govern 82/2012, de 31 de juliol de 2012.

Senyal de 90km/h

Recomanacions de salut

Quan la concentració d’òxids de nitrogen supera els nivells establerts i segons la durada de l’exposició a aquest gas, es pot produir un risc per a la salut de les persones. En exposicions de curta durada es pot manifestar una inflamació de les vies respiratòries.

La població especialment sensible són les persones amb malalties respiratòries, molt especialment les persones asmàtiques i els nadons.

Els efectes sobre la salut poden ser l’augment dels símptomes de bronquitis i/o de la resposta al·lèrgica en les persones asmàtiques i la disminució de la funció pulmonar.

Recomanacions

  • La població general pot mantenir la seva activitat i desplaçaments habituals.
  • Com a criteri general, un episodi de contaminació atmosfèrica no justifica mesures de confinament.
  • Tanmateix, es recomana que les persones que siguin sensibles a aquesta contaminació limitin les activitats esportives o exercicis físics intensos a l’exterior.
  • Els grups de població especialment sensibles han de respectar, si és el cas, els tractaments mèdics que estiguin fent, han d’estar atents a la simptomatologia i, en cas necessari, han de consultar els serveis sanitaris.
Persona amb un caminador