subcap_img_042
  • Imprimeix

Dia Internacional de les Dones

Compromís amb l'equitat de gènere.

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Institut Català de les Dones (ICD) divulga a partir d’avui la campanya “Compromís amb l’equitat de gènere. #Equitat8m” amb la imatge simbòlica d’unes mans de dones que demanen la paraula sobre un fons de color lila.

“Compromís amb l’equitat de gènere. #Equitat8m” és una campanya unitària de la Generalitat, diputacions i entitats municipalistes que serà divulgada pels mitjans de comunicació propis de les institucions que la signen. 

El dimarts dia 8 tindran lloc els actes institucionals a tot el territori on es llegirà la Declaració institucional del Govern de la Generalitat de Catalunya:
 
  • Alt Pirineu i Aran:12h. Oficina de Turisme. Camí de Cabanera. Sort.
  • Barcelona:17h. Palau de la Generalitat. Pl. De Sant Jaume. Barcelona.
  • Girona:19h. Auditori Josep Irla. Edifici Generalitat. Pl. Pompeu Fabra. Girona.
  • Catalunya Central:18h. Sala de plens de l’Ajuntament. Manresa.
  • Ponent:12h. Pl. Del 8 de març. Lleida.
  • Camp de Tarragona:12h. Sala d’actes. Casa de cultura. Passeig Caputxins 18. Valls.
  • Terres de l’Ebre: 12h. Delegació Govern. Palau Abària. C.Montcada 23. Tortosa.


Exposicions, visites guiades i cinema són algunes de les activitats previstes

Activitats culturals

D’altra banda, el Departament de Cultura se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones. Diversos equipaments han preparat convocatòries especials a l’entorn del dia 8 de març. Les principals convocatòries previstes són:

Cinema: documental 'Temps d’Écoute'

La Filmoteca de Catalunya s'afegeix a la celebració del Dia Internacional de les Dones amb una sessió especial on es podrà veure el documental Temps d’Écoute. Lluita de les dones congoleses pel dret a la salut (Pol Penas i Farmamundi, 2016). Un film dedicat a les dones congoleses, el testimoni de les quals convida a reflexionar sobre la situació de les dones arreu del món. Sessió gratuïta amb presentació a càrrec de Pol Penas, Serena Brigidi i representants de Farmamundi.

Visita guiada “Les dones a la història. Una visita de gènere”

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ens proposa una visita molt especial en què la dona i el seu paper a través de la història seran els protagonistes principals. Una nova lectura de les col·leccions arqueològiques del Museu que ens ajudarà a entendre el passat per entendre millor el present. 6 de març, 12h, a la seu de Barcelona del MAC. És una activitat gratuita però cal fer reserva al tel. 93 423 21 49 o bé al correu electrònic macvisites.acdpc@gencat.cat.

Les dones de Tàrraco

Conferència que ens aproximarà al coneixement de les dones de Tàrraco, a través de la documentació epigràfica. Una investigació que ha portat a terme Mª Carmen Delia Gregorio, autora de la tesi doctoral “Estudio de la mujer a través de los epitafios rituales y honores funerarios en la colonia Tárraco”, presentada recentment. Activitat gratuïta i per a tots els públics. 10 de març a les 19h. 

Dones que parlen de dones

En ocasió del Dia Internacional de la Dona, el Museu d'Història de Catalunya enceta la inclusió de la figura de la dona en el relat de la història de Catalunya que explica en la seva exposició permanent. Concretament s’instal·laran 16 plafons dedicats a 16 dones de diferents èpoques que han parlat de dones i que han generat literatura al seu voltant: les figures prehistòriques de dones del Mediterrani occidental; l’autoritat femenina a les poblacions iberes; Duoda (nascuda cap al 803); la comtessa Beatriu de Dia (nascuda cap el 1140); Isabel de Villena (1430-1490); Caterina Llull i Sabastida (Barcelona, c. 1440-1495); Estefania de Requesens i Roís de Liori (c. 1504 – Barcelona, 1549); Juliana Morell (Barcelona, 1594 – Avinyó, 1653); Teresa Claramunt i Creus (Sabadell, 1862 – Barcelona, 1931); Dolors Aleu i Riera (Barcelona, 1857-1913); Rosa Sensat i Vilà (el Masnou, 1873 – Barcelona, 1961); Carme Karr Alfonsetti (Barcelona, 1865-1943); Maria-Aurèlia Capmany i Farnès (Barcelona, 1918-1991); El moviment feminista dels anys setanta;  Maria-Mercè Marçal i Serra (Ivars d’Urgell, 1952 – Barcelona, 1998); Victòria Sau i Sánchez (Barcelona, 1930-2013).

L'acció s'emmarca en una de les noves línies de treball que pretén ampliar el relat del museu per incloure segments de la societat que, com la dona o els immigrants, han quedat tradicionalment exclosos del discurs. A partir del 8 de març.

Accés gratuït i visites guiades al Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Museu Nacional d'Art de Catalunya celebra el Dia Internacional de les Dones el 8 de març amb la projecció gratuïta de Big Eyes (Tim Burton, 2013), a les 18 h a la Sala Oval. A més, el mateix dia, les dones tindran accés gratuït a tot el museu. Si no podeu venir podeu consultar l'itinerari virtual amb obres de dones artistes de la col·lecció.

Aquest any, i com a novetat s'ha organitzat una visita guiada per a grups a la col·lecció d'art modern: Art, dones, memòria i lluita (1 h 30 min).