subcap_img_042
  • Imprimeix

Dia Internacional de les Dones

Corregim la desigualtat al món del treball i el coneixement

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Institut Català de les Dones (ICD) ha endegat la campanya #CorregimlaDesigualtat, que ressalta la marca femenina de les paraules TreballadorA, EmprenedorA i ExpertA. Amb el missatge “Corregir la desigualtat és responsabilitat de tothom. Igualtat efectiva de dones i homes: Catalunya al capdavant”, es vol promoure la implicació de tota la ciutadania en la incorporació de les dones a tots els àmbits de la societat catalana.
 
La Generalitat de Catalunya se suma així a la iniciativa global en favor de L’apoderament econòmic de les dones en un entorn, el mercat de treball, sotmès a constants canvis, el tema convingut per la Comissió Jurídica i Social de les Dones de les Nacions Unides.
  
El dimarts 7 i el dimecres 8 tindran lloc els actes institucionals a tot el territori on es llegirà la Declaració institucional del Govern de la Generalitat de Catalunya:
  • Barcelona: 7 de març, 19'30h. Palau de la Generalitat, Pl. de Sant Jaume.
  • Camp de Tarragona: 7 de març, 17h. Auditori Josep Carreras, Pl. Frederic Mompou, 1. Vila-Seca.
  • Alt Pirineu i Aran: 8 de març, 12h. IES de Tremp. Avda. Bisbe Iglesias, 5. Tremp.
  • Girona: 8 de març, 19h. Saló de Descans de l’Ajuntament. Girona.
  • Catalunya Central: 8 de març, 20h. Sala de plens de l’Ajuntament. Manresa.
  • Ponent: 8 de març, 12h. Pl. del 8 de març. Lleida.
  • Terres de l'Ebre: 8 de març, 12h. Delegació Govern. Palau Abària. C.Montcada 23. Tortosa.
 
Els equipaments culturals de Catalunya han programat una agenda especial per commemorar el 8 de març. Us en fem en un tast.

Corregim la desigualtat al món del treball i el coneixement

Models de feminitat al Museu d'Història de Catalunya

"Dones: ficcions i realitats" és una exposició del Museu d'Història de Catalunya que vol fer visible una interferència històrica i encara present en la vida de les dones: la relació conflictiva, incòmoda i complexa entre els models de feminitat normatius, difosos per la cultura audiovisual amb més incidència popular i les seves mateixes realitats, construïdes sota la pressió del sexisme i la cultura tradicional heteropatriarcal, però no per això exemptes d’autoritat, disconformitat i dissentiment.

La mostra proposa un itinerari per alguns dels moments més emblemàtics, des de la postguerra fins a l’actualitat, en què es fa més palès el malestar de les dones davant els relats oficials, utilitzats com a elements propagandístics per difondre un model reduccionista de la feminitat i coartar, així, la llibertat de les dones.

Una història de dones

Quines han estat les dones, sovint oblidades, que han marcat el transcurs de la història de la cultura catalana? En destaquem algunes en aquesta Història del Patrimoni: la pedagoga Francesca Bonnemaison, la pintora Lluïsa Vidal, la mestra Rosa Sensat, o l'arpista Clotilde Cerdà (també coneguda com a Esmeralda Cervantes).

Autoretrat de Lluïsa Vidal, pintora catalana del modernisme

Autoretrat de Lluïsa Vidal, pintora catalana del modernisme

El món del futbol se suma a la campanya

El Futbol Club Barcelona, el RCD Espanyol, el Girona Futbol Club, el Reus Futbol Club i el Nàstic de Tarragona se sumen a la campanya #CorregimlaDesigualtat, que reivindica la incorporació de les dones en el mercat laboral com a treballadores, expertes i emprenedores amb igualtat d’oportunitats respecte dels homes. Els clubs col·laboraran difonent el vídeo de la campanya o bé llegint el manifest.

El mateix dia 8 de març s’emetrà el vídeo al partit Barça-PSG que se celebra al Camp Nou. Hores abans, a les 12.00 del migdia, es farà un partit mixt a la Ciutat Esportiva del RCD Espanyol per commemorar el 8 de març. El divendres 10, a l’inici del partit del RCD Espanyol, la capitana del primer equip femení, Anair Lombi, acompanyada de la sòcia més antiga, Maria Teresa Rojas, llegirà el manifest del Dia Internacional de les Dones.

Portes Obertes al MNAC

La lluita contra la discriminació de la dona en l’àmbit de la creació i producció artística i intel·lectual forma part de les línies d’implicació social del museu. Per això, el MNAC organitza un seguit d’activitats que combinen lluita i gaudi.

A més de la jornada de portes obertes, el museu ha organitzat diversos itineraris per la seva col·lecció per conèixer dones artistes de diferents èpoques i procedències. A més a més, a les 18.30h s'oferirà la representació de Cova, òpera performance de la companyia Humus Sapiens amb una recopilació d'àries censurades en el seu moment.

Dones de ciència i tecnologia

Generalment i històricament, els grans avenços tecnològics s'associen a fites assolides per homes. En aquest sentit, la contribució de les dones al desenvolupament científic i tecnològic, ja des de l'època de Leonardo da Vinci, ha patit una greu manca de visibilitat i de reconeixement.

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya proposa una conferència a càrrec de Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, per fer un passeig per grans fites del progrés científic i tecnológic assolides per dones, des del Renaixement (i abans) fins a l'actualitat.

 

A peu per la Barcelona de les dones

Els carrers de Ciutat Vella han estat escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats, però també del dia a dia de reines, metgesses, intel·lectuals, dones influents, etc., el nom de les quals ha arribat fins als nostres dies. Tot passejant, analitzarem l’evolució històrica del paper de les dones a la societat i coneixerem aquells indrets en els que encara avui podem trobar indicis del seu llegat. Per realitzar l'activitat, és necessari inscriure's prèviament.

Dones i arqueologia

Us proposem una visita molt especial en què la dona i el seu paper a través de la història seran els protagonistes. A càrrec de l’arqueòloga Núria Roselló. Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc

Tomba de la Senyora de les Muntanyes

Tomba de la Senyora de les Muntanyes

Cicle de Dones Directores de Cinema

L'espai Valkiria Hub acull un cicle de dones cineastes que tracta sobre temàtiques de l'univers de la dona en les professionas artístiques creatives. Durant quatre dies hi haurà projeccions, xerrades amb les directores i convidades, i sopars de pica-pica.

En la primera jornada, el 7 de març, es projectarà el film '7 mesas de billar francés', de Gracia Querejeta; el dimecres 8 es podrà veure 'Clara Campoamor, La mujer Olvidada', de Laura Mañá; el dijous 9, 'No llores, vuela', de Claudia Llosa; i, per acabar, el 10 de març es projectarà 'Elisa K', de Judith Colell.