subcap_img_034
  • Imprimeix

Dia Mundial de l'Activitat Física

Per 7è any consecutiu Catalunya se suma a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per celebrar el dia 6 d’abril, el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre l’epidèmia del sedentarisme i promoure l’activitat física com un element essencial per a la salut i el benestar de les persones.

Enguany, l’acte central a Catalunya tindrà lloc a Sant Cugat del Vallès el 10 d’abril, al costat de múltiples activitats programades arreu del territori català entre l’1 i el 15 d’abril. 

Cada any es posa el focus en un aspecte prioritari de salut d’interès mundial.

Enguany l’eslògan “Infant actiu = Adult saludable” vol posar en relleu la importància d’iniciar des de ben petits la pràctica d’una activitat física saludable i com mantenir aquest hàbit al llarg de la vida per millorar i preservar la nostra salut.

L’OMS alerta que el 60% de la població no compleix amb la recomanació mínima de fer 30 minuts diaris d’Activitat Física, això pel què fa als adults.

L’activitat recomanada per a infants i joves és de 60 minuts diaris.

La Generalitat disposa de diverses actuacions per prevenir les més 3.000 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme

Millorar la salut

Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). Fer exercici també millora la salut mental.

Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 67,8%. El percentatge és més alt en homes (70,5%) que en dones (65,1%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d’alta intensitat.

Contra el sedentarisme

El sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals. La Generalitat té en marxa diverses actuacions per prevenir les més 3.000 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme, entre elles el PAFES, una línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l’Esport. Consisteix a informar les persones sedentàries dels consells sobre activitat física saludable en els centres d’atenció primària.

El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2014 en un 7,1%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és entre 150 i 300 euros superior a la d’una persona activa. 

Trucs per ser més actius

Aquest any s’ha afegit un decàleg amb motius per ser més actius. Amb aquest decàleg s’arriba a un recull de 100 trucs per a totes les edats i característiques. Els trucs estan destinats a infants, adolescents, gent gran, gent amb alguna discapacitat i a la població en general ja sigui a casa o a la feina. 

800 rutes recomanades

La Secretaria General de l’Esport (SGE) ha adaptat a l’entorn Wikiloc les rutes saludables dissenyades i validades pel Pla d’activitat física esport i salut (PAFES) per tal de facilitar-hi l’accés a tots els ciutadans. Dins l’apartat Rutes Catalunya - PNPAF - PAFES, es troben les més de 800 rutes recomanades, que sumen un total de 2.800 km en 258 municipis catalans.

Inscriu el teu esdeveniment

Si organitzeu alguna activitat per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física la podeu registrar al web del PAFES. Podeu compartir-la a les xarxes socials a través de les etiquetes #DMAF2016.

Xarxes socials

El Dia Mundial de l’Activitat Física té compte de Twitter @DMAF2016, a Instagram @activatx i a Facebook (Dia Mundial de l’Activitat Física 2016).