subcap_img_015
 • Imprimeix

Acte institucional

El Govern i el Parlament celebren la Diada de Catalunya amb un homenatge als Drets Humans per la democràcia i la llibertat

El Govern i el Parlament celebraran la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional conjunt que tindrà com a eix temàtic els Drets Humans per la democràcia i la llibertat. Tindrà lloc el proper dia 10 de setembre, a les 21.30 hores, al Mercat del Born de Barcelona, i homenatjarà les persones i col·lectius que més s’han significat al llarg de la història recent per a seva defensa de la democràcia i la llibertat.
 
Partint de la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1948, l’acte institucional de la Diada rememorarà, entre altres, la "petita" acció de Rosa Parks el dia que no va voler aixecar-se del seu seient de l’autobús per cedir-lo a un noi de raça blanca; la lluita de les primeres sufragistes per aconseguir el vot femení; la lliçó de vida de Neus Català als camps d’extermini; la lluita per la dignitat de les persones LGTBI; la defensa de la llibertat d’expressió encarnada per Anna Politkóvskaia; l’enfortiment dels drets socials per aconseguir societat més justa i igualitària, accions en benefici del medi natural i també el dret d’autodeterminació dels pobles.
 
L’acte estarà dividit en sis blocs, cadascun dels quals tractarà d’un dret universal:
 • la llibertat de consciència i de pensament, avui encara limitada i castigada en les seves manifestacions;
 • la llibertat d’opinió i d’expressió de les idees i el pensament, entre els quals el dret a l’ús de la nostra llengua, que ha estat negat i/o limitat en tants períodes de la nostra història;
 • el dret a la vida; el dret a la no discriminació per raça, gènere, opció sexual i posició social i econòmica;
 • el dret a la lliure circulació i residència;
 • el dret a l’educació, a la sanitat, la cultura i l’habitatge;
 • el dret  al treball i a la remuneració justa;
 • els drets de la infància, i amb la reivindicació dels infants a ser nens o nenes, no adults prematurs;  
 • els drets col·lectius, en especial el dret a la pau, la protecció del medi ambient;
 • i un darrer bloc que tractarà sobre i el dret d’autodeterminació dels pobles.
 
A l’acte hi participaran, a través d’interpretacions musicals i lectures de textos, els actors Jordi Bosch, Míriam Iscla, Mima Riera i Enric Cambray; el poeta i dramaturg Feliu Formosa; l’Orquestra de Cambra Terrassa 48; el Cor de Cambra Anton Brückner; el Cor Infantil de la Unió de Granollers; el grup musical Animal; els pianistes Ignasi Cambra i Xavier Lloses; els cantants Marina Rossell, Juan Manuel Galeas i Sara Pi, la ballarina Lali Ayguadé i el coreògraf Lisard Tranis.
 

L’acte institucional tindrà lloc el proper dia 10 de setembre a les 21.30h al Mercat del Born de Barcelona

Medalla d'or del Parlament

A banda d’aquest acte, s'atorgarà la Medalla d’Honor del Parlament en categoria d’or als Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Local de Cambrils, serveis d’emergència i d’urgències, Bombers de Barcelona i de la Generalitat Protecció Civil, el SEM, el Centre d’Emergències de Catalunya, la Creu Roja i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.
 
Com és habitual, hi haurà l’ofrena floral del Parlament i del Govern del monument de Rafael de Casanova a Barcelona i també a Sant Boi de Llobregat. Hi haurà actes de commemoració de la Diada Nacional de l’11 de setembre a Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa i Madrid. Les delegacions del Govern a l’exterior també han organitzat actes a les ciutats de París, Ginebra, Brussel·les, Londres, Washington, Berlín, Lisboa, Viena, Roma, Bratislava  i Varsòvia. A més, el Palau de la Generalitat i el Parlament faran jornada de portes obertes a la ciutadania el dia 11 de setembre.
Minut de silenci al mercat de la Boqueria (fotografia del Servei d'Emergències Mèdiques)

Minut de silenci al mercat de la Boqueria (fotografia del Servei d'Emergències Mèdiques)

El cartell de la Diada 2017

El cartell de l’11 de setembre de 2017 té com a missatge clau la paraula llibertat, i aquest és un dels conceptes a transmetre en aquesta Diada, centrada en els drets humans individuals i col·lectius, i la llibertat en tots els àmbits dels homes, dels pobles, de la dona, d’expressió, d’opinió, etc. 
S’han fet servir els colors de la senyera: el vermell i el groc,  als que s’hi ha sumat el negre, la qual cosa facilita la lectura quan es posar sobre els fons groc. Una combinació de colors amb molt de contrast i alhora amb molta força i contundència.
 
La paraula llibertat en el cartell té un doble joc gràfic:
 1. La lletra inicial que és la LL, i a l’alhora posada del revés i amb efecte mirall, apareixen els  dos 1 de la data:11.
 2. La LL i els dos 1 junts: 11 i en color vermell simbolitzen les 4 barres de la senyera (identitat i llibertat pròpia).
cartell