subcap_img_015
  • Imprimeix

Acte institucional

El Govern i el Parlament celebren la Diada de Catalunya amb un homenatge als emigrants

La commemoració de la Diada tindrà com a eix temàtic les migracions i reivindicarà el paper de Catalunya com a terra d’acollida al llarg de la història

El Govern i el Parlament celebraran la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional conjunt que vol retre homenatge i recordar tots els migrats, tant els nouvinguts com els catalans que han hagut de marxar fora, de l’actualitat i de moments històrics anteriors. L’acte tindrà lloc el proper dia 10 de setembre a les 21.30h al Mercat del Born de Barcelona. 

Enguany, la celebració de la Diada de Catalunya tindrà com a eix temàtic les migracions: des de l’arribada del poble gitano a Catalunya, fa 600 anys, a l'allez! allez! de la diàspora republicana, o la diàspora jueva que travessava els Pirineus durant la Segona Guerra Mundial. Des de la vinguda dels murcians amb motiu de les obres de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 a l'arribada a Catalunya dels vençuts de la guerra provinents d'Andalusia i d'Extremadura. Des de la vinguda de la immigració africana, americana, dels països de l'Est fins als moviments migratoris del jovent que ha de marxar a fora, o la diàspora de Síria cap a Europa. 

Catalunya ha estat històricament terra d'acollida. La cultura catalana és una barreja de moltes cultures diferents que han enriquit la societat. L’empatia, tant per aquells que han passat per Catalunya en èpoques de conflictes bèl·lics, com per aquells que s’han quedat o bé per aquells que vénen o han de venir, és un tret diferenciador dels catalans. 

L’espectacle inclourà també referències a les commemoracions dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya i dels 100 anys de la mort d’Enric Granados i Campiña (1867–1916), compositor i pianista. 

A l’acte hi participaran, a través d’interpretacions musicals i lectures de textos, l’Orquestra Camerata de l’Esmuc; Dani Espasa; la Coral Càntiga; el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès, els grups musicals Rumbamazigha, The sey Sisters i Obeses; la companyia de dansa Pol Jiménez, i els actors Carme Elías, Pep Munné, Pep Planas, Mireia Illamola i Artur Raurich.

L’acte institucional tindrà lloc el proper dia 10 de setembre a les 21.30h al Mercat del Born de Barcelona

El cartell de la Diada 2016

El cartell d'aquest any recull els personatges protagonistes d’algunes de les efemèrides que el Govern commemora aquest 2016, com ara els 700 anys de la mort de Ramon Llull; el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas; el centenari de la mort del compositor Enric Granados; els 50 anys de la mort de Caterina Albert (Víctor Català) i el 25è aniversari de la mort de l’escriptora Montserrat Roig.
 
Tots ells protagonitzen la imatge de la Diada, al costat de persones anònimes que representen el  poble català. Una terra d’acollida que ha rebut milers de persones vingudes de tot el món, que successivament s’han anat afegint a la societat catalana per acabar configurant allò que és la Catalunya d’avui.
cartell