subcap_img_047
 • Imprimeix

Dispositiu de trànsit a Montmeló

Es calcula que el MotoGP mobilitzarà uns 95.000 aficionats el diumenge 5 de juny

El Servei Català de Trànsit, en col·laboració amb la Policia de la Generalitat — Mossos d’Esquadra, estableixen un dispositiu especial de trànsit del Gran Premi Monster Energy de Catalunya MotoGP 2016, que se celebra els propers 3, 4 i 5 de juny al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló. Aquest dispositiu es gestionarà conjuntament des del Centre de Coordinació (CECOR), ubicat al circuit amb motiu de l’esdeveniment esportiu, amb l’objectiu de:

 • Millorar la fluïdesa augmentant la capacitat viària i intentant disminuir la longitud i la durada de les retencions amb la intenció de minimitzar les demores en el temps de recorregut.
 • Garantir la seguretat viària general i la seguretat ciutadana abans, durant i després de la prova esportiva.

Es recomana utilitzar el transport públic, l’autobús o el tren, per arribar a les instal·lacions del Circuit

Previsió de desplaçaments

Enguany, es calcula que el MotoGP mobilitzarà uns 45.000 aficionats el divendres 3 de juny. El dissabte 4, dia d’entrenaments, augmentarà el nombre d’espectadors a gairebé uns 60.000. Pel que fa a diumenge 5, el dia que se celebren les curses, la previsió és de 95.000 espectadors. El diumenge, es calcula que el 70% dels assistents ho farà en motocicleta, el 20% en cotxe i el 10% en transport públic.

L’assistència de motocicletes en detriment de l’ús del turisme per arribar al circuit, afavorirà l’entrada i sortida de les instal·lacions de Montmeló.

Mesures especials

Com cada any el Servei Català de Trànsit (SCT) estableix diverses mesures especials de trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. En concret, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada com de sortida al recinte amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries. Les mesures especials de trànsit afectaran l’AP-7/C-33, C-35, C-17, la BP- 5002 i la BV-5003 als municipis de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Montmeló, Montornès i Granollers.

Aquestes vies seran també les que podran concentrar més problemes viaris en les proximitats al circuit de Montmeló. D’altra banda, es reforçarà la senyalització vertical informativa de rutes d’accés i de sortida. Així mateix, en els panells de missatge variable (PMV), ubicats a les proximitats del circuit, se senyalitzarà la sortida recomanada per accedir a les instal·lacions en funció de les intensitats de les congestions.

Es demana als usuaris que als voltants del circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. En tot moment cal seguir les indicacions dels agents dels Mossos d’Esquadra a peu de carretera i del personal autoritzat.

Retrovisor

Recomanacions de mobilitat

Vehicle privat

 • Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades.
 • Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses.
 • Fer cas de les indicacions dels agents, obviant els  itineraris marcats als sistemes de navegació GPS.
 • Informar-se del recorregut per accedir a l’aparcament –amb capacitat per a 32.000 vehicles– al web del Circuit. Un cop allà, s’han de seguir les instruccions dels Mossos i del personal de l’aparcament.
 • Informar-se de l’estat del trànsit mitjançant els butlletins informatius de les ràdios, el telèfon 012, el compte de Twitter @transit, el web de l’SCT, i a través del portal mòbil de trànsit.


Bus (Autocar Sagalés)

Reforç del transport regular d’autobusos amb rutes al Circuit des de Granollers i Barcelona. Se’n poden consultar els horaris a la pàgina web de Sagalés.


Renfe (tren)

Amb motiu del Gran Premi de Fórmula 1, Renfe oferirà 22.000 places addicionals en els trens de Rodalies amb parada a Montmeló. Els dies 4 i 5 de juny s’ha programat la circulació de trens especials. Es pot obtenir més informació al web de Rodalies.

No obstant això, des de l’SCT es recomana utilitzar el transport públic per desplaçar-se cap al Circuit, utilitzant el tren o bé l’autobús.

Es demana als usuaris que a les immediacions dels circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. En tot moment cal seguir les indicacions dels agents dels Mossos d’Esquadra a peu de carretera i del personal autoritzat.

Oferta de trens

Rodalies de Catalunya ofereix places addicionals en els trens amb parada a Montmeló

Dispositiu del Servei Català de Trànsit

Per gestionar el dispositiu de trànsit el Servei Català de Trànsit utilitza diverses aplicacions informàtiques de transmissió d’imatges tant aèries com mòbils terrestres i càmeres fixes des del CIVICAT, en temps real, al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit, situat al Centre de Coordinació (CECOR), i que s’ha ubicat al Circuit de Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència viària que es produeixi a la xarxa viària catalana.

A més, els efectius tècnics i humans de l’SCT que col·laboraran amb la gestió i el control de la mobilitat en aquest dispositiu especial de trànsit són:

 • 4 tècnics de gestió de trànsit desplaçats al Circuit
 • 6 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 2 caps de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
 • 1 helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, equipat amb càmera i sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges
 • 9 equips de senyalització i d’abalisament amb 36 operaris
 • 16 càmeres fixes instal·lades a peu de carretera
Càmeres de trànsit

Dispositiu de Mossos d’Esquadra

Aquest Gran Premi implicarà la participació d’un ampli dispositiu policial per part dels Mossos d’Esquadra. El dispositiu es divideix en tres grans àmbits d'actuació:

1) El dispositiu policial per garantir el normal desenvolupament del campionat i prevenir la seguretat de tots els assistents durant els tres dies de celebració d'aquest esdeveniment esportiu. Les àrees policials que hi intervindran seran:

 • l'Àrea de Recursos Operatius/USC, encarregada, principalment, de garantir la seguretat a la prova esportiva i que vetlla perquè el campionat es desenvolupi amb total normalitat.
 • l'Àrea Regional de Trànsit, encarregada de regular i proporcionar fluïdesa al trànsit, adoptant les mesures especials establertes per tal d'agilitzar l'entrada/sortida de vehicles del circuit.
 • També hi intervenen altres unitats especialitzades: Tèdax, Canina, Subsòl, Policia Administrativa, Sala Regional de Comandament, Investigació, OAC, Hèlix.

2) Part dels efectius descrits anteriorment formaran part d’un dispositiu policial per garantir el trànsit de viatgers des de l'estació de tren de Montmeló fins al circuit i el normal desenvolupament de l'activitat comercial d'aquest municipi. L'ABP Mollet del Vallès, en coordinació amb efectius de la Policia Local i de Protecció Civil de Montmeló, realitzarà un dispositiu específic per tal de protegir els usuaris dels espais i les vies públiques de possibles furts i robatoris i també d'altres incidents que es puguin produir tant a l'estació de Renfe (en coordinació amb personal d'aquesta companyia) com en el marc de les diferents activitats relacionades amb l'esdeveniment esportiu (comerç, restauració, etc.) durant aquests dies. També amb la col·laboració d'efectius de Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques i vigilància de Renfe.

Pel que fa al control en l'arribada/tornada de viatgers a l'estació de Renfe, s'incrementaran els efectius policials per mantenir la seguretat. Efectius de paisà de l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET) controlaran els combois entre Barcelona i Montmeló per tal de detectar aquelles persones que puguin dedicar-se a realitzar furts.

3) S'establirà un dispositiu policial per garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi motivat per l'elevada concentració de persones (20.000 aproximadament) al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès, en què poden concorre seguidors del motor, i especialment del motociclisme. Participaran efectius de l’ABP de Mollet del Vallés juntament amb efectius d'ordre públic (BRIMO) i de l'Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord així com de les Policies Locals de Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Granollers i membres de Protecció Civil i el Sistema d'Emergències Mèdiques.

Helicòpter dels Mossos

Dispositiu de Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat destinaran dos camions bombes rurals pesants amb motiu del Gran Premi de MotoGP.

A l’interior del circuit, per garantir la seguretat de la cursa tant en la sessió d’entrenaments de divendres i dissabte com en la competició de diumenge, es destinarà un dels camions amb quatre bombers. S’ubicarà al peu de la torre del Circuit i treballarà en cas que hi hagi algun incendi o alguna altra incidència.

Diumenge, entre les 14 h i les 17 h, es destinarà una altra autobomba a l’entrada del circuit, a la carretera del Masnou, i un comandament dels Bombers de la Generalitat estarà ubicat al CECOR des de les 09 h del matí.

bombers

Dispositiu de Protecció Civil

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat posarà de forma preventiva en prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en el moment en què es constitueixi el CECOR municipal a l’Ajuntament de Montmeló per fer seguiment del dispositiu i coordinar la resposta dels efectius de la Generalitat de Catalunya davant eventuals incidències greus durant els dies previs i durant la mateixa prova del Gran Premi.

Tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civil de la Generalitat s’incorporaran al CECOR a l’Ajuntament de Montmeló des de la tarda de divendres. Protecció Civil proporcionarà emissores RESCAT (xarxa d’emergències de la Generalitat) als voluntaris de Protecció Civil de l’Ajuntament de Montmeló i a les altres associacions de voluntaris municipals que participen en el dispositiu preventiu (Breda, El Masnou, Parets del Vallès, Castellbisbal, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses) que cobriran 18 punts de control. També s’instal·larà una estació base d’antena TBS per reforçar les comunicacions.

Des del CECOR i des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat es seguiran les incidències detectant necessitats d’assistència a la població en el cas que es produeixi una emergència; en aquest cas es mobilitzaran, des del CECAT, els recursos que siguin necessaris.

Protecció Civil reforçarà les comunicacions amb l’operador ferroviari Renfe i amb ADIF per tal que qualsevol incidència a la línia d’accés a Montmeló es comuniqui de forma immediata al CECAT. Renfe també reforça el seu dispositiu de vigilància, sobretot en les hores de màxima afluència de públic durant la celebració de la prova esportiva.

112

Altres efectius

En aquest dispositiu de mobilitat i seguretat també hi participaran agents de les policies locals de Granollers, Montmeló, Montornès i Parets del Vallès i operaris de gestió i control d’aparcament de l’organització del Circuit distribuïts a les diferents esplanades.

Data d'actualització:  08.05.2015