subcap_img_050
  • Imprimeix

Dispositiu de trànsit

El Servei Català de Trànsit estableix un dispositiu especial en dues fases pel pont de la Constitució i Immaculada

La C-16, la C-17 i els accessos a Andorra podran concentrar els problemes viaris més importants

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, posarà en marxa demà divendres 2 de desembre, a partir de les 15.00 h de la tarda, el dispositiu especial de circulació, ordenació i regulació del trànsit amb motiu del pont de les festivitats de la Constitució i la Immaculada. Aquest dispositiu estarà vigent fins a les 24 hores de diumenge 11 de desembre.

Atès que ambdós dies festius coincideixen en dimarts i dijous i davant la llargada del pont, l’operació especial de trànsit es divideixi en dues fases:

  • Una primera part, del 2 al 6 de desembre.
  • Una segona del 7 a l’11 de desembre.

Es preveu que dimecres 7 de desembre es registri una mobilitat similar a un dia laborable, fet que accentua la divisió del període festiu d’enguany en aquestes dues fases, el pont de la Constitució primer i el pont de la Immaculada, segon. Cal destacar que durant aquest pont, la mobilitat dels usuaris pot estar condicionada pels dies de festa escolar escollits pels centres educatius, que majoritàriament seran dilluns 5 o divendres, 9 de desembre. Hi haurà una mobilitat de sortida de 490.000 vehicles des de l’àrea metropolitana de Barcelona durant la primera fase del pont, entre les 15 h de divendres 2 i les 15 h de dissabte 3 de desembre, amb retorns parcials el diumenge 4 i dimarts 6 de desembre.

Es preveu que a la segona part del pont, es mobilitzin 410.000 vehicles, entre les 15 h de dimecres 7 i les 15 h de dijous 8 de desembre, des de la zona d’influència de la capital catalana, amb la tornada concentrada diumenge 11.

És el primer període festiu amb una mobilitat pròpiament d’hivern que coincidirà amb el tret d’inici de les compres nadalenques

Trets que caracteritzen la mobilitat d’aquest pont

Convé recordar que les característiques genèriques del pont de la Constitució i Immaculada són:

  • Inici de la mobilitat hivernal. Tot i que ens trobem encara a la tardor, és el primer període festiu amb una mobilitat pròpiament d’hivern, on les vies més conflictives són les que accedeixen a les zones de muntanya i a les estacions d’esquí. En aquest sentit es preveu que les vies que poden registrar més problemes viaris seran la C-16, C-17, C-14, i l’A-2 així com també l’N-145 i N-260 d’accés a Andorra i entre Campdevànol i Ripoll.
  • Inici de les compres nadalenques. Aquests dies festius donen el tret d’inici a les compres de Nadal. Per aquest motiu, als desplaçaments de llarg recorregut també s’afegiran trajectes curts amb increments en la mobilitat al voltant dels centres comercials oberts aquests dies festius. A més, seran focus d’atracció les poblacions en les quals es fan fires tradicionals com la de l’Avet a Espinelves (del 3 al 11 de desembre), el Mercat Medieval de Vic (del 3 al 6 de desembre) i la Fira de Santa Llúcia de Canyelles (el 3 i 4 de desembre), amb possibles afectacions viàries a les carreteres C-25, C- 17 i C-15, respectivament.

Mesures especials i restriccions específiques

Per tal de minimitzar les afectacions viàries en aquestes vies, l’SCT establirà diverses mesures especials de circulació. En la mobilitat de sortida d’ambdues fases s’anul·laran els carrils ràpids a la C-16 a Berga en sentit nord i s’obrirà el carril Bus-VAO de la C-58 a tots els vehicles en sentit sortida. Per a les dues operacions retorn s’instal·laran mesures a la C-16 a Berga i Cercs i a la C-55 a Manresa, on s’anul·laran els carrils ràpids i els girs a l’esquerra als accessos a Berga i s’obrirà el carril Bus-VAO de la C-58 a tots els vehicles d’entrada a Barcelona. Com a novetat també s’actuarà a la C-17 a Ripoll, on s’invertiran les prioritats de pas a les rotondes en el tram previ a l’autovia, afavorint la mobilitat en sentit sud, per tal de minimitzar les congestions de tornada, així com els temps de demora a la C-17 i N-260.

També per afavorir la fluïdesa del trànsit s’estableixen restriccions especifiques a la circulació de vehicles pesants dissabte 10 i diumenge 11 de desembre.

Control i vigilància per la seguretat dels usuaris

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra desplegaran per tot el territori un total de 3.944 agents, la qual cosa representa una mitjana de 394 agents diaris, que vetllaran per la seguretat dels usuaris. El dispositiu de la Policia de la Generalitat també es dividirà també en dues fases:

  1. Pont de la Constitució, del divendres dia 2 al dimarts dia 6 de desembre: 1.987 agents.
  2. Pont de la Immaculada, del dimecres dia 7 als diumenge dia 11 de desembre: 1.957 agents.

Els agents intensificaran la seva presència a les vies d’entrada i sortida dels grans nuclis urbans i a les zones on es concentrin el major número de usuaris per reforçar la sensació de seguretat i control. Al llarg de tot el pont es realitzaran 3.169 controls policials, dels quals 879 seran de drogoalcoholèmia, 775 de distraccions, 425 de velocitat, 524 de seguretat passiva, 243 de transports i 323 de PREMOT (motoristes).

L’SCT demana que s’extremi al màxim la prudència en la conducció al llarg de tot aquest període festiu, amb l’objectiu d’evitar víctimes per sinistres de trànsit a les carreteres catalanes, ja que hi haurà un elevat nombre de desplaçaments d’oci al conjunt de la xarxa viària catalana. L’SCT apel·la a la responsabilitat dels conductors i també alerta de la importància d’adequar la conducció a les condicions adverses provocades per les inclemències meteorològiques, habituals en aquesta època de l’any, ja que augmenta el risc de patir un accident.

El 28% dels accidents greus estan relacionats amb les distraccions en la conducció

L’SCT vol posar especial atenció a recordar a la ciutadania la importància de mantenir l’atenció durant la conducció i evitar distraccions, atès que aquestes, especialment les relacionades amb l’ús de telèfons mòbils, s’han convertit en el principal factor concurrent en els accidents amb víctimes a les carreteres de Catalunya. A més, un de cada tres sinistres mortals d’enguany han estat provocats per les distraccions.

Segons les dades de sinistralitat dels Mossos d’Esquadra, 206 dels 736 accidents mortals o amb ferits greus registrats entre l’1 de gener i el 15 de novembre d’enguany, a Catalunya ha estat causat per una distracció, el que representa prop del 28% del total.

Twitter del Servei Català de Trànsit

Tota la informació sobre les afectacions viàries es pot consultar a través del perfil @transit.