subcap_img_050
 • Imprimeix

Dispositiu de trànsit

Uns 485.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona pel pont de la Constitució i la Immaculada

La C-16, C-17, C-14 i els accessos a Andorra podran concentrar els problemes viaris més importants

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, posa en marxa el 5 de desembre, a partir de les 15.00 h de la tarda, el dispositiu especial de circulació, ordenació i regulació del trànsit amb motiu del pont de les festivitats de la Constitució i la Immaculada. Aquest dispositiu estarà vigent fins a les 24 hores de diumenge 10 de desembre.

La mobilitat del conjunt de l’operació que es preveu per aquest pont de la Constitució i la Immaculada és de 485.000  vehicles. La sortida principal des de l’àrea metropolitana de Barcelona, es produirà entre les 15 hores de dimarts 5 i les 15 hores de dimecres 6 de desembre. Pel que fa a la tornada, s’estima que el nombre de vehicles que tornarà a l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 12 i les 24 hores de diumenge 10 de desembre serà de 300.000 vehicles.

En l’inici del pont, es preveu que les principals afectacions viàries de sortida es produeixin la tarda de dimarts 5 i el matí de dimecres 6, en funció també de la meteorologia. El dimecres 6 al matí pot ser especialment complicat per ser el primer dia del Mercat Medieval de Vic. Aquell matí, la C-17 pot presentar aturades destacables, atès que aquell dia també se celebra la Fira de l’Avet d’Espinelves. El dia 8 es repetiran les afectacions del dia 6 a més de les registrades arran dels mercats nadalencs de les poblacions més properes a vies principals com la C-16 i C-17. També s’han de destacar les importants congestions que es preveuen a l’N-145 d’entrada a Andorra els dies 8 i 9.

En el cas de la tornada, el volum de circulació es concentrarà al llarg de la tarda de diumenge 10, dia en què finalitzen el Mercat Medieval de Vic i la Fira de l’Avet d’Espinelves.

És el primer període festiu amb una mobilitat pròpiament d’hivern que coincidirà amb el tret d’inici de les compres nadalenques

Dies i horaris amb més mobilitat

L’SCT preveu que els dies i hores amb més mobilitat seran els següents:

 

Sortida:

 • Dimarts 5: de 17.00 a 21.00 h
 • Dimecres 6: de 10.30 a 13.30 h
 • Divendres 8: de 10.30 a 14.00 h (C-17 fires de Vic i Espinelves i N-145 cap a Andorra)

 

Retorn:

 • Diumenge 10: de 16.00 a 22.00 h

 

Trets que caracteritzen la mobilitat d’aquest pont

 • Longitud del pont. Aquest pont és un dels més llargs de l’any atès que hi ha dos dies festius: el de la Constitució i el de la Immaculada. Enguany, aquests festius cauen en dimecres i divendres, respectivament, circumstància que suposarà que molta gent disposi de cinc dies de festa.
 • Inici de la mobilitat hivernal. Malgrat que ens trobem encara a la tardor, és el primer pont amb una mobilitat pròpiament d’hivern, en el qual les vies més conflictives són les que accedeixen a les pistes d’esquí i a les zones de muntanya. Aquest any, però, algunes estacions d’esquí ja han obert les instal·lacions gràcies a les nevades primerenques del mes de novembre.
 • Inici de les compres nadalenques. És el tret de sortida de les compres de Nadal. Es produiran increments en la mobilitat al voltant dels centres comercials, molts dels quals obren els dies festius. També són focus d’elevada mobilitat les localitats on s’organitzen fires tradicionals, com la Fira de l’Avet d’Espinelves (del 2 al 10 de Desembre) o el Mercat Medieval de Vic (del 6 al 10 de Desembre).

Vies amb més trànsit

Sortida

 • C-16: Berga - Cercs – Túnel del Cadí
 • C-25: Espinelves
 • C-17: Granollers - Vic
 • N-260: La Seu d’Urgell – Ribera d’Urgellet
 • N-145: La Seu d’Urgell – Andorra

 

Retorn

 • A-2: El Bruc
 • C-14: Oliana – Organyà
 • C-16: Túnel del Cadí – Berga
 • C-17: Granollers – Vic – Ripoll – Campdevànol
 • C-55: Castellgalí

 

Mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit

Dia Hora Demarcació Via Sentit Tram Tipus de mesura
Dimecres 5 15 h Barcelona C-16 Nord Bagà Anul·lació de carril lent
C-58cc Barcelona - Ripollet Bus VAO obert per a tothom
Dimecres 6 9 h C-16 Bagà Anul·lació de carril lent
C-58cc Barcelona - Ripollet Bus VAO obert per a tothom
Dijous 7 15 h C-16 Bagà Anul·lació de carril lent
C-58cc Barcelona - Ripollet Bus VAO obert per a tothom
Divendres 8 15 h C-16 Bagà Anul·lació de carril lent
C-58cc Barcelona - Ripollet Bus VAO obert per a tothom
Dissabte 9 15 h C-16 Bagà Anul·lació de carril lent
C-58cc Sud Barcelona - Ripollet Bus VAO obert per a tothom
Diumenge 10 9 h C-16 Baltarga - Bagà Anul·lació de carril dret
12 h Cercs Anul·lació de carrils lents
Cruïlla Berga Anul·lació de girs a l'esquerra
C-55 Manresa Anul·lació de carril ràpid
15 h C-58cc Ripollet - Barcelona Bus VAO obert per a tohtom
Girona C-17 Ripoll Inversió de prioritats rotondes

 

Restriccions a la circulació de vehicles pesants

Mesures especials de regulació de transport de mercaderies a les carreteres de Catalunya per al 9 de desembre

Mesures especials de regulació de transport de mercaderies a les carreteres de Catalunya per al 9 de desembre

Mesures especials de regulació de transport de mercaderies a les carreteres de Catalunya per al 10 de desembre

Mesures especials de regulació de transport de mercaderies a les carreteres de Catalunya per al 10 de desembre

Obres

Cal tenir en compte que alguns trams de la xarxa viària catalana es troben afectats per obres i, tot i que no hi haurà treballs per ser dies festius, la senyalització provisional amb reduccions de velocitat o estretament de carrils poden augmentar el volum de circulació en aquests punts.

 • A-2 Abrera
 • A-2 El Bruc
 • C-17 Parets-Canovelles
 • C-17 Granollers-Centelles
 • N-II Vilademuls

 

Con d'obres

Efectius del Servei Català de Trànsit

Per gestionar la mobilitat de tota aquesta operació especial, l’SCT compta amb l’equip tècnic del Centre d’informació Viària de Catalunya CIVICAT, amb el suport dels Equips Mòbils d’Informació Viària (EMIV), distribuïts per les vies més conflictives (A-2, C-14, C-16, C-17, N-145, N-260) i els mitjans aeris dels quals disposa l’SCT: un avió bimotor que reforça el seguiment de dispositius i el control i vigilància del trànsit.

El Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), com a centre neuràlgic de la gestió de la mobilitat a Catalunya, organitza i coordina en temps real, les actuacions de gestió de trànsit que es duen a terme a la xarxa viària interurbana catalana, en col·laboració contínua amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i els diferents titulars de les vies. A més, informa de manera permanent i contínua de la situació de la mobilitat i el trànsit i de les possibles incidències durant aquests dies perquè els usuaris coneguin la situació a les carreteres catalanes.


 

Dispositiu dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra desplegaran per tot el territori, del dia 5 al dia 10 de desembre, un total de 2.307 agents, la qual cosa representa una mitjana de 384 agents diaris, que vetllaran per la seguretat dels usuaris.

Els agents intensificaran la seva presència a les vies d’entrada i sortida dels grans nuclis urbans i a les zones on es concentrin el número més gran d’usuaris per reforçar la sensació de seguretat i control. Al llarg de tot el pont es realitzaran 1.638 controls policials, dels quals:

 • 455 seran de drogo – alcoholèmia
 • 342 de distraccions
 • 209 de velocitat
 • 334 de seguretat passiva
 • 162 de transports
 • 136 de PREMOT (motoristes)

Consells viaris i informació del trànsit

L'SCT demana als conductors que no abaixin la guàrdia en els desplaçaments, tant en els viatges llargs per les vies principals com en els trajectes curts per la xarxa viària secundària, mantenint plena atenció durant la conducció. I recorda la importància d’utilitzar sempre els elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics al volant; de circular amb les condicions físiques idònies, de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol o altres drogues amb la conducció.

Recordem que les afectacions viàries es poden consultar a través de:

 • El telèfon d'atenció ciutadana 012.
 • El Twitter del Servei Català de Trànsit.
 • El web del Servei Català de Trànsit.
 • Les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.

Campanya Tots tenim família. A la carretera víctimes 0

Coincidint amb l’inici d’aquest pont, el Servei Català de Trànsit va engegar a l'octubre una nova fase de la campanya de conscienciació Tots tenim família/amics. A la carretera víctimes 0, amb l’emissió de tres nous espots. Amb les noves peces audiovisuals es reforça aquesta acció de conscienciació que es va posar en marxa el juliol passat i que s’allargarà fins al 31 de desembre d’enguany.

L’emissió dels tres espots amb nous testimonis s’intensificarà durant els períodes festius, els quals registren una elevada mobilitat.

Cal recordar que l’objectiu principal d’aquesta campanya és reduir el nombre de víctimes mortals i ferits tenint com a eix central la Visió Zero. La Visió Zero és el principi ètic pel qual ningú no hauria de morir ni patir lesions per un accident de trànsit. L’únic nombre acceptable de persones mortes o ferides greus a les carreteres és zero.

Data d'actualització:  04.12.2017