subcap_img_050
 • Imprimeix

Dispositiu de trànsit

Dispositiu especial de trànsit amb motiu de la festivitat de l’1 de Maig

Més de 495.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 15.00 h de divendres i les 15.00 h de dissabte

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, posarà en marxa un dispositiu especial de circulació amb motiu de la festivitat de l’1 de Maig a partir de les 15.00 h d’aquest divendres, 28 d’abril, i fins a les 24.00 h de dilluns, 1 de maig
 
Aquest és el primer pont després de Setmana Santa, amb tres dies de festa, i també és inici de mes i primavera. Aquesta operació especial, amb la temporada d’esquí ja finalitzada i les temperatures, cada cop més elevades, fa que guanyin pes els desplaçaments cap a destins costaners respecte els d’interior. Per aquest motiu, durant la sortida i el retorn, els principals problemes de trànsit es poden concentrar a les carreteres que permeten arribar a la Costa Daurada, com l’AP-7 Sud, l’N-340 i la C-32 Sud, i cap a la Costa Brava, com l’AP-7 Nord i la C-31/C-65.

Els principals problemes de trànsit es poden concentrar a les carreteres cap a la Costa Daurada i cap a la Costa Brava

Fases

El dispositiu es desenvoluparà en dues fases. D’una banda, l’operació sortida, entre les 15.00 h de divendres 28 i les 15.00 h de dissabte 29 d’abril, mobilitzarà més de 495.000 vehicles des de l’àrea metropolitana de Barcelona; i, d’altra banda, l’operació retorn, entre les 12.00 h i les 24.00 h de dilluns 1 de Maig, mobilitzarà més de 307.000 vehicles cap a Barcelona i la seva àrea d’influència.

Efectius tècnics i humans

Per a la gestió i el control de la mobilitat amb motiu de la festivitat de l’1 de Maig, els efectius tècnics i humans que el Servei Català de Trànsit desplega són:
 
 • Aproximadament 100 km de mesures de circulació instal·lades
 • 1 mitjà aeri de seguiment de dispositius (avió bimotor)
 • 12 equips de mesures especials de trànsit
 • 7 camions plataforma d’instal·lació
 • 5 vehicles lleugers de senyalització vertical
 • 37 operaris de senyalització de mesures
 • 10 carros mòbils de senyalització variable
 • 4 equips mòbils d’informació viària
 • 11 operaris de restriccions de trànsit
 • 7 tècnics de gestió de trànsit al CIVICAT*
 • 5 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit

Efectius i dispositiu dels Mossos d'Esquadra

En el transcurs d’aquest cap de setmana (del 28 d'abril a l'1 de maig), un total de 1.524 agents dels Mossos d'Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya. Aquests efectius s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, informant de les incidències que hi pugui haver, atenent les incidències que dificultin la mobilitat, i prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana. També se n’intensificarà la presència a les vies principals, així com a les àrees de servei i de descans de les autopistes.
 
Hi haurà controls i vigilància específica a les vies secundàries atès que és on es produeixen la majoria d’accidents de trànsit. Els Mossos preveuen establir, en les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, un total de 1.284 controls, que seran:
 • 323 controls d’alcoholèmia i drogues
 • 302 controls de distraccions
 • 230 controls per revisar les mesures de seguretat passiva
 • 107 controls en relació amb transports
 • 140 controls de velocitat excessiva o inadequada
 • 182 controls Premot (motocicletes)

Trams afectats per obres

GIRONA

 • N-II, quilòmetre 694 Girona (fins al 28 d’abril)

LLEIDA

 • C-141 quilòmetres 162-165 Fígols i Alinyà (fins al 30 d’abril)
 • N-260 quilòmetres 292-293 Baix Pallars (inici març 2016)

Mesures especials d’ordenació de sortida i retorn

Dia
Demarcació
Via i hora
Sentit
Tram
Tipus de mesura
Divendres
28/04 
Girona
GI-662
(15h)
Est
S’Agaró –Castell
Platja d’Aro
Inversió de prioritats
en rotondes
Divendres
28/04
Barcelona
C-58CC
(15h)
Nord
Barcelona –
Ripollet
Obert per a tots
els vehicles
Dissabte
29/04
Girona
GI-662
(9h)
Est
S’Agaró –Castell
Platja d’Aro
Inversió de prioritats
en rotondes
Barcelona
C-58CC
(9h)
Nord
Barcelona –
Ripollet
Obert per a tots
els vehicles
Dilluns
01/05
Barcelona
C-58CC
(15h)
Sud
Ripollet –
Barcelona
Obert per a tots
els vehicles
C-32
(15h)
Nord
Gavà –Cornellà
de Llobregat
Carril en sentit
contrari a l’habitual
C-32
(15h)
Sud
Vilassar de Mar –
Montgat
Carril en sentit
contrari a l’habitual
AP-7
(15h)
Sud
Sant Celoni –
La Roca
Carril en sentit
contrari a l’habitual
AP-7
(15h)
Nord
Vilafranca del
Penedès – Martorell
Carril en sentit
contrari a l’habitual
Girona
C-31
(9h)
Sud
Rotonda
de la Nàutica
Inversió de prioritats
en rotondes
Girona
C-65
(15 h)
Nord
Variant de Cassà
de la Selva
Inversió de prioritats

 

També convé destacar que, durant aquest Pont de l’1 de Maig, s’establiran mesures especials amb motiu de la V Cursa de Muntanya de Montestacano, el dia 30 d’abril, i la 5a Cursa BH Montgat, el dia 1 de maig. En concret, les vies afectades seran la BV-5001 en el primer cas i la sortida 216 de la C-31 i l’N-II en el segon cas.

Consells i informació per a l’usuari

L’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària. 

A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web http://transit.gencat.cat i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació. 

En aquest període festiu, en el qual es registrarà una elevada mobilitat, l’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents. L’SCT recorda la importància d’utilitzar els elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i la conducció. A més, cal insistir  en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.