Pla de Fosses 2017
 • Imprimeix

Pla de fosses

S'actuarà a l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, Lleida i Terres de l'Ebre

El Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista per al 2017 té l’objectiu de contribuir en la recuperació de la memòria històrica i consolidar un país i una societat de pau. El Pla de Fosses per al 2017 inclou accions en fosses i restes òssies de l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, Lleida i a les Terres de l’Ebre.

A més, el Pla sistematitzarà els protocols d’actuació i la planificació de les intervencions per als propers anys. L’exhumació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista complementa, per una banda, la localització de fosses i, de l’altre, el Programa d’Identificació Genètica.

Exhumacions fetes fins ara

Des del 1999 s’han fet 66 actuacions de recollida de restes òssies humanes trobades en superfície, corresponents a un nombre mínim de 164 persones (no se n’han pogut determinar les identitats), i 18 actuacions en fosses, corresponents a 57 persones, de les que se n’han pogut identificar 7. La informació sobre fosses comunes es troba recollida al mapa de fosses.

Actualment, el mapa registra 380 fosses, de les quals 166 estan confirmades i 214 són probables. De les 166 confirmades, n’hi ha 121 que es troben dins de cementiri i 45 fora. Normalment, les fosses fora de cementiri es troben en zones de front de guerra. El Govern ha encarregat un estudi a la Universitat Rovira i Virgili per localitzar totes les fosses, que permetrà complementar el mapa.

Com es decideixen les actuacions

El Pla de fosses 2017 segueix els següents criteris d’actuació:

 1. Sol·licituds existents: donar resposta a les demandes existents pendents d’atenció, rebudes per part dels familiars, dels ajuntaments o de les entitats memorialistes.
 2. Situació i estat de les restes: s’ha establert també una escala de prioritats en funció de la situació i tipologia de les restes localitzades. L’escala, ordenada per ordre de necessitat d’actuació, inclou de forma jeràrquica els següents casos:

  • Recollides de restes òssies en superfície.
  • Fosses confirmades/documentades fora de cementiri.
  • Fosses confirmades/documentades, ben delimitades dins de cementiri i amb sol·licitud explícita d’intervenció.
  • Fosses probables fora de cementiri.
  • Fosses dignificades dins de cementiri.

 3. Nivell de documentació i confirmació de l’existència de les fosses o restes: les actuacions es duen a terme després de l’anàlisi prèvia de la documentació, antecedents i fonts, que determina la situació exacta i l’estat en què es troben les restes òssies localitzades.
 4. Territorialització: es busca una distribució territorial eficient i de les actuacions, procurant cobrir el màxim nombre de zones amb fosses registrades, especialment les que en concentren més.

Actuacions en fosses durant l’any 2017

El Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista per a l’any 2017 inclou accions en fosses i restes òssies en superfície a l’Alt Pirineu i Aran, al Camp de Tarragona, a la Catalunya Central, a Girona, a Lleida i a les Terres de l’Ebre.

 • Alt Pirineu i Aran: 4 actuacions a Figuerola D’Orcau i Gavet de la Conca (Pallars Jussà).
 • Camp de Tarragona: 6 actuacions a Guiamets, Torre de Fontaubella i a Pradell de la Teixeta i El Molar (Priorat); i Salomó (Tarragonès).
 • Catalunya Central: 3 actuacions a Prats del Lluçanès (Osona) i El Bruc (Anoia).
 • Girona: una actuació a Cassà de la Selva (La Selva).
 • Lleida: mínim 8 actuacions a Alguaire, Alfés, Aspa, Artesa de Lleida i Soses (Segrià); Artesa del Segre i Vilanova de Meià (Noguera); i Portell Sant- Ramon (Segarra).
 • Terres de l’Ebre: mínim de 20 actuacions a La Fatarella al Memorial de les Camposines, Corbera d’Ebre i Pinell de Brai (Terra Alta); i Miravet (Ribera d’Ebre).  

Organismes responsables

El Pla de Fosses l’ha desenvolupat el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. Les actuacions previstes es plantegen amb la prèvia deliberació de la Direcció general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, amb la valoració del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista.

La Direcció general de Relacions Institucionals i amb el Parlament treballa ja en l'establiment de les actuacions per a l'any 2018 i en una proposta per 2019. S'estableix així una dinàmica clara, formal i continuada de treball per a la recuperació de restes de persones desaparegudes.