subcap_img_002
  • Imprimeix

Resintonització dels canals de la TDT

Aquesta resintonització l'han de fer els tècnics instal·ladors de telecomunicacions en el cas de les antenes comunitàries

El dissabte 31 de gener del 2015, a les 3 de la matinada, els canals de TV3 canvien de freqüència per adaptar-se al nou espai radioelèctric, conegut com a Dividend Digital. Per continuar veient-los, cal resintonitzar els aparells de televisió i buscar els canals que estan marcats amb la paraula “Definitiu”. A partir d’aquesta data, s’apagaran les freqüències antigues.


A tot el territori, tret de la demarcació de Girona, ja es poden trobar els canals definitius, així que els espectadors ja poden resintonitzar els televisors per trobar-los. En el cas específic de la demarcació de Girona, i per motius exclusivament tècnics aliens a TV3, caldrà esperar fins al dia 31 de gener per fer l’operació de resintonització.

Què és el Dividend Digital?

El Ministeri d’Indústria ha posat en marxa el Pla Tècnic de la TDT per alliberar espectre radioelèctric per a les operadores, que correspon al Dividend Digital. Aquest és un conjunt de freqüències que han de quedar disponibles a la banda freqüencial tradicionalment utilitzada per a l’emissió de la televisió, per a l’ús de les comunicacions mòbils avançades (4G). A Europa s’ha determinat que el conjunt de freqüències a alliberar serà la banda de 800 MHz (790-862 MHz), i a l’Estat espanyol, en l’actualitat, aquesta banda està ocupada per alguns canals de TDT (canals 61 al 69 de l’UHF).

Els canvis de freqüències es van iniciar el 26 d’octubre i finalitzaven l’1 de gener, però el termini per a la resintonització s’ha ampliat fins al 31 de març, excepte per als canals de Televisió de Catalunya, que és el 31 de gener.

Resintonització a les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona

Per poder veure els canals de totes les operadores cal fer una resintonització als aparells de televisió. Si no es troben els canals, s’haurà d’avisar un instal·lador de telecomunicacions registrat per fer les modificacions pertinents a l’antena de l’edifici. En el cas dels canals de TV3, cal trobar els canals amb la paraula “definitiu”.

Amb tots aquests canvis, es manté l’oferta de tots els canals de TV3, al mateix temps que se n’assegura la cobertura arreu del territori i la qualitat de la imatge. Així mateix, es recuperaran les desconnexions territorials a les comarques on la seva recepció havia quedat afectada.

A l’hora de resintonitzar, cal tenir en compte que, per a les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona, fins al 31 de gener, els canals de TV3 apareixeran dos cops a la llista, ja que, durant un temps de transició i per facilitar-ne els canvis, TV3 ha duplicat la presència dels canals. Els únics canals que es mantindran després del 31 de gener són els que estan marcats com a “Definitiu” (en el cas de les comarques de Barcelona, la identificació serà “BCN Definitiu”). Els canals que no tinguin aquesta paraula desapareixeran el 31 de gener del 2015.

Mapa de Catalunya

La resintonització es pot realitzar qualsevol dia abans del 31 de gener, quan es desactivaran els canals obsolets

Resintonització a la demarcació de Girona

A tot el territori, tret de la demarcació de Girona, els espectadors ja poden resintonitzar els seus aparells de televisió perquè el 31 de gener, dia de l’apagada de les freqüències antigues, tinguin sintonitzats els canals de TV3 definitius als seus televisors. En el cas de la demarcació de Girona, per raons tècniques alienes a TV3 i a causa del desplegament del Pla Tècnic de la TDT del Ministeri d’Indústria, la resintonització no es podrà fer abans de la data de l’apagada, sinó el 31 de gener, el mateix dia del canvi de freqüències. Per aquesta raó, a partir del dia 31 de gener, per continuar veient els canals de TV3 serà imprescindible resintonitzar els televisors.

Els espectadors de la demarcació de Girona que havien deixat de rebre el senyal de la desconnexió territorial del “TN Comarques”, la recuperaran amb la resintonització que cal fer a partir del dia 31 de gener del 2015.

Mapa de Catalunya

La resintonització només es pot realitzar a partir del 31 de gener, el mateix dia que els canals obsolets deixen de funcionar

Cas especial de TV3: Tancament d’un múltiplex

TV3 no ha pogut fer abans la resintonització dels canals definitius com sí que ho han fet la resta de canals de televisió afectats pel Pla Tècnic de la TDT. La raó és que aquest Pla Tècnic del Ministeri d’Indústria, a més d’instar a moure les freqüències dels canals de televisió situades en l’espai radioelèctric que ha de ser alliberat per a la tecnologia 4G mòbil, ha obligat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a tancar un dels dos múltiplexs de què disposava per a l’emissió dels seus continguts. Davant del risc d’haver de tancar algun dels seus canals, la CCMA ha buscat durant aquests mesos, d’acord amb el Govern de la Generalitat, una solució tècnica que permetés el manteniment íntegre de l’oferta.

Complint el mandat de la Unió Europea, la CCMA culmina el trasllat dels canals afectats a les noves freqüències assignades el 31 de gener del 2015. Aquest ajustament obliga els espectadors a resintonitzar els canals o a fer ajustos a les seves antenes.

Imatge de la campanya