subcap_img_024
 • Imprimeix

Tots Sants i Castanyada

Consells i propostes per Tots Sants i la Castanyada

Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s’assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts.

Un dels costums d’aquesta celebració a les nostres terres és la visita als cementiris, la menja de castanyes i l’elaboració de panellets.

Amb el temps, però, ha canviat molt la relació que la societat té amb la mort i, per tant, també s’ha transformat la festa. Sense aquest canvi de mentalitat no es pot entendre la ràpida acceptació d’altres models de celebració, com el Halloween, que fan de Tots Sants una festa lúdica.

 • Patrimoni: El dia dels morts

  Patrimoni: El dia dels morts

  De l’antiga Roma al Mèxic actual, d’Europa a la Xina: gairebé tots els pobles del món dediquen un dia als seus morts. L’enyor, la tristesa o la por irracional són alguns dels sentiments que acompanyen les festes i ritus que se celebren arreu del món.

 • Per als més petits

  Per als més petits

  Edu365.cat explica en què consisteix la tradició de la Castanyada, què se celebra per Tots Sants i pel dia dels Difunts. També ofereix receptes de panellets, fruits de la tardor, i contes i cançons per gaudir d’aquesta època de la tardor.

 • Per als joves

  Per als joves

  Jove.cat explica la tradició d’aquesta diada, juntament amb la celebració anglosaxona de Halloween, que prové d’Irlanda i no dels Estats Units com es creu.

 • Panellets

  Panellets

  Aquests dolços formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants, ja que antigament tenien un caràcter sacramental.

 • Festes de Tots Sants

  Festes de Tots Sants

  Una de les festes importants de la tardor és la Festa de Tots Sants, la Castanyada i el Dia dels Morts, que se celebren entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre.