subcap_img_038
  • Imprimeix

Entitats

Les 24 entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi són:

Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena

Per la constància en el manteniment de la cultura popular i tradicional. Des del 1964, organitza el pessebre vivent, que ha anat creixent fins a esdevenir un espectacle de gran format, amb 21 escenes i amb la participació de persones d’altres municipis del voltant. El pessebre vivent opera com a element de cohesió de la població, ja que s’ha convertit en una peça essencial de la identitat del municipi.  

Associació Centre Cultural El Social de Terrassa

Per la tasca cultural i recreativa desplegada des de la seva fundació, l’any 1878, a través de les seves distintes seccions. L’entitat ha esdevingut un punt de referència de la vida de la ciutat, ja que ha mobilitzat diverses generacions de terrassencs que han participat activament en l’extens repertori d’activitats i esdeveniments que organitza.

Associació Projecte dels Noms

Per la feina de sensibilització i conscienciació ciutadana sobre la malaltia de la sida i pel seu treball en la defensa de les persones afectades per aquesta pandèmia. Creada el 1993 i formada per persones que viuen amb VIH/sida, organitza anualment el Memorial Internacional de la Sida a Barcelona i participa en el Dia Mundial de la Sida, amb activitats com l'exhibició del Tapís Memorial, confeccionat per familiars i amics de persones mortes per la malaltia.

Associació de Víctimes de la Talidomida

Com a reconeixement per la lluita que des de fa dècades duen a terme en defensa dels drets del col·lectiu de persones afectades pel fàrmac, incloent la divulgació pública del problema i de les seves conseqüències i la recerca de mesures específiques de reparació dels perjudicis soferts.

Caramelles de Tous

Per la persistència en la conservació de la tradició festiva de les caramelles que es celebra, des de finals del segle XIX, el diumenge de Pasqua Florida. Actualment compten amb uns 130 participants, dels quals 80 són cantaires, amb edats compreses entre els 6 i els 75 anys. La continuïtat de la festa duu associat el reforçament dels vincles entre generacions i l’afirmació de la personalitat del municipi de Sant Martí de Tous.

Casino Prado Suburense

Per la tasca desplegada des de fa 140 anys en el foment de la cultura i de les activitats recreatives a la vila de Sitges. Santiago Rusiñol hi va estar vinculat i a través de l’entitat s’estrenaren moltes de les seves obres abans que fossin representades a Barcelona. Gestiona un edifici modernista, inclòs en el catàleg del patrimoni arquitectònic del municipi, obra de l’arquitecte Josep Maria Martino.  

Caves Llopart

Per la seva llarga trajectòria en un sector destacat de l’economia catalana, com és el dels vins i caves, en el qual aquesta empresa familiar ha aconseguit situar-se en un lloc de privilegi per la qualitat dels seus productes i per la voluntat d’innovació constant. Enguany es commemora el 130è aniversari de la seva fundació.

Centre Sant Pere Apòstol

Per la seva dedicació, des de fa 125 anys, a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius. Nascut per tal de donar formació i esbarjo als infants i joves que treballaven a les bòbiles i fàbriques dels barris de Sant Pere i la Barceloneta, avui és un espai d’activitats socioculturals que acull 25 entitats i col·lectius, des de grups excursionistes fins a associacions culturals.

Club Balonmano Granollers

Per la remarcable tasca social i esportiva que des de fa més de setanta anys ha vingut realitzant aquest club, pioner a l’Estat espanyol en la introducció de l’esport de l’handbol. Des dels seus inicis, l'handbol a Granollers ha significat un element de cohesió social i d'identitat molt apreciat a la ciutat. La institució compta amb més de 30 equips, sumant els masculins i els femenins i ha portat els noms de Granollers i de Catalunya per tots els països on ha disputat competicions.  

Club de Golf Sant Cugat

Pel seu paper en la difusió del golf i en la formació de jugadors d’alt nivell en aquest esport. Degà dels clubs de golf de Catalunya, va tenir el primer camp de 18 forats del país, que segueix en els seus terrenys originals del Vallès. Actualment compta amb més de 1.100 associats i amb una escola de formació amb un centenar d’alumnes.

Club de Natació Reus Ploms

Pel treball constant per la difusió de l'esport de base i la seva popularització. Fundat com a club de natació, va anar ampliant el nombre de seccions fins arribar a les 14 actuals. Molts dels seus associats han destacat en la pràctica de distintes disciplines esportives, com la natació, l’atletisme, el waterpolo, el patinatge artístic, el tennis de taula o l’hoquei sobre patins, havent-se distingit en competicions d’alt nivell.  

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Figueres – Alt Empordà

Fundat el 1841, és el segon col·legi d’advocats més antic de Catalunya. La història del Col·legi va estretament vinculada a la història de Figueres. Des de la seva creació, la institució ha estat present en els esdeveniments més importants que han succeït a la ciutat, acreditant així la seva voluntat de compaginar la representació i defensa dels interessos dels seus associats amb la permanent inquietud per la vida local.

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró

Corporació que agrupa els advocats de Mataró i el seu partit judicial. Exerceix les funcions característiques de representació i defensa dels interessos del col·lectiu, a més de desplegar una intensa tasca pel que fa a la formació jurídica i a la prestació de serveis als col·legiats. Des de la seva fundació ha mantingut una presència constant en la societat civil mataronina, essent plenament integrat en la vida col·lectiva de la ciutat. Enguany s’escau el 150è aniversari de la seva constitució.

Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona

Per la seva contribució a la representació i ordenació de l'exercici de la professió d'aparellador, arquitecte tècnic i enginyer d'edificació per tal d'aconseguir la seva promoció tècnica, social i econòmica i per tal de projectar la seva funció social. Per ser un referent en l’àmbit de l’edificació, impulsant, entre d’altres aspectes, la qualitat, la tecnologia i la innovació en els mètodes constructius.

Elenc Artístic Arbocenc

Per la seva trajectòria més que centenària dedicada a la promoció del teatre. L’Elenc ha assolit un elevat nivell de qualitat artística en les representacions i de competència tècnica en els muntatges, amb una especial sensibilitat per la potenciació de la llengua i la cultura catalanes. Hi han estat vinculades més de 400 persones, incloent professionals de l’escena. Destaca també per la recuperació de la representació dansada de la Moixiganga, característica de la Setmana Santa.  

Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya – Sitges Film Festival

Per la seva remarcable funció, en tant que primer festival de cinema fantàstic del món. És, també, el festival de cinema amb més prestigi internacional i ressò mediàtic dels que es fan a Catalunya i un dels més importants de l'estat espanyol. Ha esdevingut la seu dels premis anuals de la European Fantastic Film Festivals Federation. Rep habitualment visites d'intèrprets, directors i productors de renom internacional.

Fundació ACIS (Agrupació Cultural i Social)

Per la gran tasca educativa, social i cultural desplegada al districte d'Horta - Guinardó. Fundada amb finalitats educatives, ha treballat per aconseguir integrar la immigració, utilitzant sempre com a llengua vehicular el català. Amb els anys ha anat ampliant la seva acció i compta amb una llar d'Infants, l’Escola Artur Martorell, el Centre de Joves i Adults, i la botiga L'Encant de Gràcia, que contribueix a generar ingressos per atendre les necessitats de les altres seccions.

Fundació Joan Maragall – Cristianisme i Cultura

Per la seva positiva contribució al diàleg entre la fe cristiana i la cultura. Amb la voluntat d’incidir en el món intel·lectual i cultural de la societat catalana, promou la reflexió crítica i fomenta el diàleg. Pretén també aprofundir en el coneixement del passat i del present de la nostra cultura, impulsant el debat entre el pensament cristià i la cultura laica. És membre del Moviment Internacional d’Intel·lectuals Catòlics - Pax Romana (ICMICA/MIIC).

Fundació Privada Espai Guinovart

Per l’impuls donat a la difusió i estudi de l’obra de Josep Guinovart. És un centre d'art marcat per la voluntat del pintor de constituir un espai per a la creació i la promoció de l'art contemporani i per a exposar permanentment la seva obra. Una obra que gira entorn a Agramunt, el seu territori, el seu paisatge i la seva gent.

Fundació Privada Olga Torres

Per la seva constant dedicació a la investigació del càncer i de la seva relació amb alteracions immunològiques. L’entitat té com a objectiu la promoció de la recerca científica, tecnològica i social d’alt nivell dins del marc universitari, de centres d’investigació o d’instituts especialitzats mitjançant el finançament directe de projectes específics d’anàlisi i tractament oncològic relacionats amb malalties immunomediades.

Fundació Ramon Noguera

Pel seu esforç per a garantir qualitat de vida a les persones amb discapacitat intel·lectual, contribuint a la seva integració social i laboral.  Com a institució, ofereixen suport quant al benestar personal i a la participació social, i treballen per a millorar la situació dels infants que presenten dificultats en el seu desenvolupament o estiguin en risc de patir-ne, i per a fer costat a les famílies.

Llibreria Serret

Per l’esforç constant per preservar i difondre els valors de la cultura i la llengua catalana.  Aquest és un establiment de referència al Matarranya i a les Terres de l’Ebre per la intensa activitat cultural que desplega. Ha organitzat un gran nombre d’actes que inclouen exposicions, presentacions de llibres, conferències o taules rodones.

Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa

Amb motiu del 400 aniversari de la seva fundació. És una associació pública de fidels, constituïda a l’empara del Codi de Dret Canònic, que té com a propòsits el manteniment i impuls del culte de la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat de Tortosa, i el foment dels aspectes culturals, socials i artístics que s’hi relacionen.    

Societat Recreativa El Retiro

Entitat sitgetana que té com a finalitat  fomentar la cultura i les activitats de caràcter lúdic i recreatiu. En la seva trajectòria s'hi compten moments històrics com ara la celebració de la inauguració de la via del ferrocarril entre Barcelona i Vilanova i la Geltrú, o les Festes Modernistes. La seva vitalitat s’ha prolongat fins els nostres dies amb l’organització i la participació en esdeveniments tan coneguts com el Carnaval, la Festa Major o el Ral·li de Cotxes d'Època.