subcap_img_038
  • Imprimeix

Entitats

Les 13 entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi són:

Fotografies: Jordi Bedmar.

Acadèmia Tastavins del Penedès

Entitat fundada el 1965, que és l’acadèmia bàquica més antiga del sud d’Europa. Pel fet de difondre amb eficàcia la cultura del vi, promoure adequadament l’espai penedesenc i impulsar l’enoturisme a Catalunya. La seva vinculació al sector s’expressa mitjançant l’organització d’activitats, com el Concurs de vins de qualitat de la DO Penedès, que enguany també arriba al mig segle, o el festival Banc Sabadell Vijazz Penedès. També impulsa l’Espai Penedès / BCN a la capital catalana.

Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta

Per promoure la memòria i l’activitat d’una festa osonenca que, com a valuosa expressió de la música tradicional, es remunta al 1590. Les Caramelles del Roser tenen característiques singulars, com la indumentària o el cant dels Goigs del Roser. En el tombant dels segles XIX al XX van atreure l’atenció de reconeguts folkloristes. Actualment, la seva colla caramellaire té un dels repertoris més amplis del país, des de festeigs fins a cants religiosos, i també les corrandes de temàtica política i social.

Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC)

En reconeixement a la seva dedicació per millorar la qualitat de vida dels infants diagnosticats amb càncers i de les seves famílies. L’any 2011 va endegar la Casa dels Xuklis, centre de referència a Europa, on es dóna atenció i acollida a les famílies que han de desplaçar-se pels tractaments. També treballa amb les unitats d’oncologia i hematologia dels hospitals de referència de Barcelona, amb delegacions de proximitat a Tarragona i a Lleida.

Consell Cultural de les Valls d’Àneu

Pel seu treball de recuperació, conservació, restitució i difusió del patrimoni cultural d’aquesta subcomarca del Pallars Sobirà, ben delimitada geogràficament i amb una personalitat històrica acusada. Creat el 1983 i guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular el 1991, la seva trajectòria s’ha concretat en nombroses accions culturals i intervencions en el camp del patrimoni, que han esdevingut un paradigma en el Pirineu i contribueixen valuosament a afermar la identitat aneuenca.

Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL)

Pel seu treball continuat, al llarg de vint anys, a favor del català, amb el suport a polítiques que incrementin el seu ús social, n’afavoreixin la plena normalització i reclamin el reconeixement de la unitat de la llengua a tots els territoris on es parla. Vertebrada territorialment, aplega entitats, col·lectius i persones a títol individual. Les seves campanyes i els seus projectes fan que la llengua catalana i la cultura en què s’expressa siguin socialment més integradores.

Festival Internacional de Música Castell de Peralada

Festival de música, dansa i teatre que el 2016 arriba a la 30a edició i que constitueix cada estiu, des de l’entorn empordanès, un esdeveniment cultural i social. Organitzat per l’Associació Cultural Castell de Peralada, hi han actuat figures de relleu i ha rebut el suport de compositors catalans destacats, els quals hi han estrenat les seves obres, sovint encarregades per la mateixa organització. Pertany, entre altres organismes, a l’Associació Europea de Festivals i a Òpera Europa. 

Fundació La Marató de TV3

Per la valuosa tasca solidària que fa d’impuls i coordinació de campanyes de sensibilització social i de difusió sobre la salut. Des del 1992, el programa La Marató de TV3 genera, cada desembre, una gran mobilització ciutadana. El seu èxit i el treball de la Fundació durant tot l’any han permès el finançament de més de 700 projectes de recerca biomèdica, la consolidació i projecció d’aquest àmbit a Catalunya i l’avenç en el coneixement de nombroses malalties.

Fundació Pere Tarrés

Pel conjunt del seu treball en el foment de l’educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu. Amb el temps, aquests camps s’han ampliat a altres aspectes de l’acció social, com la formació, la recerca i la gestió. Entre els seus nombrosos serveis, gestiona una àmplia xarxa d’albergs i cases de colònies i disposa de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés dins de la Universitat Ramon Llull.

Fundació Vila Casas

Perquè promou destacadament l’art contemporani català. Fundada fa trenta anys per l’empresari farmacèutic Antoni Vila Casas, configura, en cinc espais, una plataforma d’exhibició del fons permanent de la col·lecció —enriquit per la convocatòria d’uns premis anuals— i d'organització d’exposicions. Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Patrimoni Cultural 2009. En l’àmbit sociosanitari, la Fundació promou la recerca i impulsa el diàleg entre els professionals de la salut, els mitjans de comunicació i la societat.

Institut Ramon Muntaner de Figueres

Creat l’any 1839 per iniciativa d’aquest municipi empordanès, és el centre d’ensenyament secundari públic més antic de Catalunya. Des d’aleshores, ha desenvolupat la docència de forma ininterrompuda i ha esdevingut un agent cultural de primer ordre a la ciutat i el seu entorn. Per les seves aules hi han passat alumnes de la significació de Salvador Dalí, Carles Pi i Sunyer, Francesc Cambó, Josep Pla, Ignasi Barraquer, Jaume Miravitlles o Lluís Llach.

Lluïsos d’Horta

En el 150è aniversari d’una entitat vinculada a aquest barri barceloní. La seva trajectòria és un exponent de la significació del moviment ateneístic català, i també de la promoció continuada de la nostra cultura a partir de l'eficàcia del moviment associatiu. Les activitats culturals, esportives, formatives i d’esbarjo que impulsa, des dels valors de la participació, el voluntariat i el civisme, contribueixen positivament a la dinamització de l’entorn.

Revista de Catalunya

Publicació impulsada des del 1924 per Antoni Rovira i Virgili com a revista d’assaig, que ha acollit històricament les principals firmes de la intel·lectualitat catalana. Després de diverses vicissituds, Max Cahner la impulsà de nou a partir del 1986. El 2012 la revista encetà l’etapa actual, des de la qual manté un compromís renovat amb la nostra societat. Els seus continguts, alhora arrelats i oberts al món, són referents culturals d’alta divulgació.

Sala Cabanyes, Secció Teatral del Centre Catòlic de Mataró

En el centenari de la seva creació i de la primera representació d’Elpastorets de Mataró, un espectacle popular molt arrelat a la memòria de la capital del Maresme. I també en reconeixement al seu paper integrador i de defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. El teatre actual, inaugurat el 1933, ofereix una programació estable i és un espai de formació de professionals de les arts escèniques.
Data d'actualització:  20.04.2016