subcap_img_009
  • Imprimeix

Premi Ramon Margalef d'Ecologia

El jurat el premia en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient

19/07/2016 12:07
L'ecòleg Josep Peñuelas

El jurat del Premi Ramon Margalef d’Ecologia ha decidit concedir el 12è guardó a l’ecòleg català Josep Peñuelas, considerat un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient. Peñuelas recollirà el guardó en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, aquesta tardor.

El doctor Peñuelas és professor d’investigació del Centre Superior d’Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

Una recerca multidisciplinar
Alguns dels resultats més interessants de la recerca de Peñuelas, publicats en diversos centenars d’articles i alguns llibres, són:

  • El descobriment de mecanismes ecofisiològics relacionats amb l’ús del carboni i l’oxigen que ajuden a explicar la distribució de les espècies.
  • El desenvolupament de tècniques de sensors remots, cada cop més emprats, per establir el funcionament de les plantes i dels ecosistemes.
  • La troballa de proves reals d’interaccions entre el canvi global, el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica amb l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres.
  • L’estudi de la bioquímica i l’aplicació de la metabolòmica i els efectes de l’emissió de compostos orgànics volàtils per plantes i ecosistemes.

El premi
La Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia l’any 2004 per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman i, l’any passat, Robert E. Ricklefs.

L'ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia