subcap_img_009
  • Imprimeix

2005. Paul Dayton

Paul Dayton, guanyador de la primera edició

Paul Dayton

Paul Dayton és una personalitat cabdal en l'ecologia a nivell internacional, tant que les seves indagacions han marcat cada dècada la línia de treball mundial en recerca. Aquesta rellevància com a pioner en el camp de 'l'ecologia de poblacions i comunitats' entre els investigadors marins, terrestres i aquàtics, l'ha fet mereixedor del I Premi Ramon Margalef. El jurat, de reconegut prestigi acadèmic i científic va proposar el seu nom com a guanyador en la reunió que van celebrar el 24 de novembre de 2005 a París i el Consell de Direcció del Premi el va nomenar el 30 de novembre de 2005. Definitivament al gener de 2006 va tenir lloc el lliurament del Premi en un acte solemne.

Sempre des d'una perspectiva naturalista, el doctor Dayton continua desenvolupant tasques d'investigació. Però mentrestant, en la part més recent de la seva llarga i distingida trajectòria ha utilitzat els seus coneixements per contribuir directament a resoldre problemes ambientals, sobretot a fer entendre la necessitat de gestionar els recursos marins des d'una perspectiva ecològica sostenible. Les seves aportacions han resultat bàsiques per obtenir una perspectiva adequada davant assumptes com la conservació, l'impacte de la pesca, la restauració de l'hàbitat costaner i la biodiversitat.

Però el doctor Dayton, no és sols un dels ecòlegs més il·lustres del món, també s'ha dedicat a formar moltes generacions de joves científics perquè observin i pensin críticament en el medi. Ha commogut estudiants de tots els nivells i condicions socials, als quals ha infós el valor de la història natural, la importància de la literatura històrica, la fragilitat dels ecosistemes costaners i la importància d'actuar en benefici de la natura. Ensenya sobre els temes filosòfics i ètics que han d'afrontar els científics i els assumptes de política ambiental sobre els quals els ecòlegs cada cop tenen més responsabilitat.

Actualment treballa a la Scripps Institution of Oceanography, a La Jolla (San Diego), Califòrnia, un dels centres amb més tradició i millors professionals del món per a la investigació en ciència marina, formació d'investigadors i servei públic. Tot i això la tasca del professor Dayton és coneguda a nivell internacional. En aquest sentit cal destacar que ha estat proposat per al Premi Ramon Margalef, des del NIWA (Institut Nacional de Recerca de l'Aigua i l'Atmosfera de Nova Zelanda) una organització de recerca altament reconeguda i respectada internacionalment en l'àmbit de la investigació i els serveis de consultoria ambiental.