subcap_img_009
  • Imprimeix

2006. John Lawton

El Govern de la Generalitat ha atorgat el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2006, que reconeix aquelles persones d'arreu del món que s'han distingit en aquest camp, al professor i investigador britànic John Hartley Lawton, ecòleg capdavanter en l'àmbit internacional. El jurat va escollir per unanimitat el professor Lawton entre les 17 candidatures presentades enguany.

John Lawton, actual president de la Societat Ecològica Britànica, és autor de més de 300 articles científics i ha contribuït significativament en l'avenç de les ciències ecològiques, sempre a la cerca de patrons i regles de l'ecologia fent ús de les eines més avançades. Ha treballat en àmbits molt diversos com ara la dinàmica de poblacions i de comunitats, les interdependències i interaccions, la conservació de la biodiversitat, el control biològic en plantes i animals, i més recentment, ha estudiat els impactes del canvi global sobre comunitats d'organismes i desenvolupament sostenible.

Autor de més de 300 articles científics, ha contribuït significativament en l'avenç de les ciències ecològiques

Més informació

Discurs de John Lawton

Lawton ha contribuït a l'avenç de les ciències ecològiques

El professor John Lawton presideix actualment la Societat Ecològica Britànica (BES), una reconeguda institució benèfica internacional formada el 1913 per diversos acadèmics amb l'objectiu de promoure i fomentar l'estudi de l'ecologia en el seu sentit més ampli i que integra actualment uns 4.000 membres al Regne Unit i a d'altres paísos. Lawton ha contribuït significativament a l'avenç de les ciències ecològiques. Els seus primers estudis es van centrar en l'energia ecològica i va treballar en experiments i models d'interaccions presa-predador en artròpodes, i de manera més general, sobre dinàmica de poblacions, abans d'embarcar-se en el seu cèlebre treball sobre les interaccions entre plantes i insectes, i estructures de comunitats. Aquest treball està basat en la gènesi i manteniment de la biodiversitat en un dels grups d'organismes més rics en espècies al món, els insectes fitòfags. Des d'aquest àmbit d'estudi, les interaccions d'insectes herbívors, es va dirigir cap a d'altres àmbits significatius i originals com ara la dimensió fractal de superfícies de planta, els conceptes de "competició indirecta" i "d'espai lliure d'enemic", la protecció induïda en plantes, i el control biològic de plantes i insectes. Més recentment, s'ha centrat en els impactes del canvi global en poblacions i comunitats d'organismes.

Data d'actualització:  20.11.2017