subcap_img_009
  • Imprimeix

2009. Paul R. Ehrlich

L'entomòleg nord-americà Paul R. Ehrlich rep el V Premi Ramon Margalef d'Ecologia

L'entomòleg nord-americà Paul R. Ehrlich, especialista en poblacions i superpoblació humana, ha rebut aquesta tarda el V Premi Ramon Margalef d'Ecologia en un acte que ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Paul R. Ehrlich ha explicat en el seu discurs les seves teories sobre la necessitat de frenar el consum desmesurat de recursos per evitar el col·lapse de la humanitat i s'ha felicitat que aquestes idees al principi impopulars "s'han vist catapultades a l'escenari polític en poques dècades", tot i que la situació ambiental s'ha anat deteriorant encara més ràpidament durant els darrers anys. Ehrlich també ha aprofitat el reconeixement que li ha donat el premi per donar a conèixer la darrera iniciativa que ha posat en marxa: un fòrum de debat i conscienciació anomenat Millennium Assessment of Human Behavior (MAHB).

Carrera professional

Paul R. Ehrlich (Filadèlfia, 1932) és un científic de prestigi, especialitzat en Lepidoptera (papallones), molt conegut com a investigador sobre la superpoblació humana, i autor de llibres d'aquesta matèria, entre els quals destaca The Population Bomb (1968). Actualment és professor d'estudis de poblacions al departament de Ciències biològiques a la Stanford University.

Al llarg de la seva carrera professional ha obtingut nombrosos premis, entre ells el Crafoord, el 1990 i compartit amb el biòleg E.O. Wilson, i que atorga la Reial Acadèmia Sueca de Ciències a eminents científics els camps d'estudi dels quals no es corresponen amb les categories clàssiques del Premi Nobel.

El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia.

Aquest guardó està dotat amb 100.000 euros, i té com a objectiu reconèixer una trajectòria científica o un descobriment en el camp de l'ecologia que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament d'aquesta ciència, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar. En edicions anteriors, han estat guardonats els científics Paul Dayton; John Lawton; Harold Mooney i Daniel Pauly.

Paul R. Ehrlich