subcap_img_009
  • Imprimeix

2011. Juan Carlos Castilla

El president lliura el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2011 a l'ecòleg xilè Juan Carlos Castilla

Carlos Castilla

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir el 24 d'octubre l'acte de lliurament del Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2011, que enguany s'ha concedit a l'etòleg xilè Juan Carlos Castilla. Durant el seu discurs, el cap de l'Executiu va posar de relleu que, quan es va crear el guardó, al 2004, "Catalunya no tenia la potència científica que té en aquest moment", malgrat destacar en alguns àmbits. I va assegurar que bona part de la direcció correcta que actualment té el país la deu a "una comunitat científica que cada vegada té més amplitud" i al fet que "la producció científica s'ha infiltrat en molts extractes de la societat".

El jurat va triar Castilla d'entre les 18 candidatures presentades per les seves investigacions sobre les espècies i les comunitats bèntiques marines, pels seus estudis de les interaccions entre l'activitat humana i l'estructura i el funcionament d'aquests ecosistemes, i per la seva contribució al desenvolupament de noves vies per a la gestió de reserves i la conservació dels recursos marins.

Nascut a Xile el 1940, Juan Carlos Castilla és considerat el pioner de l'ecologia marina sud-americana. La seva contribució fonamental ha estat en l'estudi dels ecosistemes de les costes rocoses de Xile i la seva sostenibilitat. És destacable la seva aportació a les polítiques públiques d'aquesta matèria, així com la seva alta productivitat científica, reconeguda internacionalment, a través de la publicació de llibres i articles a diaris i revistes, científiques i específicament marines, més prestigiosos del món.

El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. Aquest guardó és el primer premi internacional consagrat exclusivament a l'ecologia i té l'objectiu de reconèixer aquelles persones d'arreu del món que s'hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica.

El jurat va triar Castilla per les seves investigacions sobre les espècies i les comunitats bèntiques marines