subcap_img_009
  • Imprimeix

2016. Josep Peñuelas

L'ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia

L’ecòleg català Josep Peñuelas ha rebut el Premi Ramon Margalef d’Ecologia de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha subratllat el seu “compromís amb la sostenibilitat del planeta i, per tant, amb la conservació de la natura a casa nostra”, així com “el seu compromís amb Catalunya”. L’ecòleg és el primer català i el tercer europeu distingit amb el premi.

Josep Peñuelas és un científic compromès amb l’alta recerca, però també amb la seva divulgació a la societat i la transferència dels resultats científics a la presa de decisions. També és el tercer científic més productiu dels que treballen sobre el canvi climàtic a tot el món.

Les raons del jurat

El jurat va decidir distingir Josep Peñuelas en aquesta dotzena edició del guardó en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient. El doctor Josep Peñuelas és professor d’investigació del Centre Superior d’Investigacions Científiques al CREAF, on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

El jurat el premia en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient

Una recerca multidisciplinar

El doctor Peñuelas és professor d’investigació del Centre Superior d’Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

Alguns dels resultats més interessants de la recerca de Peñuelas, publicats en diversos centenars d’articles i alguns llibres, són:

  • El descobriment de mecanismes ecofisiològics relacionats amb l’ús del carboni i l’oxigen que ajuden a explicar la distribució de les espècies.
  • El desenvolupament de tècniques de sensors remots, cada cop més emprats, per establir el funcionament de les plantes i dels ecosistemes.
  • La troballa de proves reals d’interaccions entre el canvi global, el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica amb l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres.
  • L’estudi de la bioquímica i l’aplicació de la metabolòmica i els efectes de l’emissió de compostos orgànics volàtils per plantes i ecosistemes.