• Imprimeix

2017. Sandra Díaz

La doctora Sandra Díaz, Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2017

El jurat del Premi Ramon Margalef d’Ecologia ha acordat concedir el tretzè guardó a la doctora argentina Sandra Díaz, reconeguda investigadora experta en l’estudi de l’impacte del canvi ambiental global sobre la biodiversitat regional dels ecosistemes vegetals.

Les raons del jurat

Considerada una de les científiques més influents del món, el jurat ha reconegut “el seu paper protagonista i pioner en el desenvolupament teòric i la implementació pràctica del concepte de diversitat funcional”, així com “les eines que ha desenvolupat per a la implementació metodològica del concepte i la seva aplicació empírica”. D'aquesta manera, el jurat premia la seva contribució a l’avanç de l'ecologia fonamental, i la considera una de les millors expertes mundials en la matèria. L’acte de lliurament del premi tindrà lloc aquesta tardor, a Barcelona.

 

El jurat distingeix la seva contribució a la comprensió del paper de la biodiversitat en els ecosistemes

Base de dades global de plantes

Líder en iniciatives internacionals de recerca en els àmbits de biodiversitat, canvi ambiental global i ecosistemes, Sandra Díaz ha dirigit grups de científics de diferents països i orígens. Una de les seves contribucions d’èxit (juntament amb un petit nombre de col·legues) ha estat el desenvolupament de TRY, la base de dades comuna dels caràcters funcionals de les plantes més gran de la història a escala mundial. És la fundadora i presidenta de Nucli DiverSus, una xarxa interdisciplinària que duu a terme investigació primària i síntesi sobre la biodiversitat i la sostenibilitat, amb èmfasi a l’Amèrica Llatina i projecció global.

 
Compta, a més, amb nombrosos premis nacionals i internacionals, com ara el Premi Nobel de la Pau atorgat el 1997 al Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic en què treballava. També pertany a  acadèmies nacionals de ciències de diversos països, com ara les Acadèmies Nacionals de Ciències dels Estats Units i de França.
 
És reconeguda pel lideratge d’iniciatives internacionals en biodiversitat i canvi ambiental global. En aquest sentit, va treballar al Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) entre 1994 i 2007, i va ser una de les autores líders del projecte Avaluació dels Ecosistemes del Mil·lenni (Millenium Ecosystem Assessment). També ha estat un membre prominent del Comitè de Ciències de DIVERSITAS i desenvolupa funcions de lideratge a la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES).
La doctora Sandra Díaz, Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2017