Vull comprar un habitatge
vull comprar un habitatge
  • Imprimeix

Tipus d'habitatge

Es pot tractar d'un immoble nou o usat, o bé d'un habitatge amb protecció oficial

Si cerqueu un habitatge usat, podeu adreçar-vos a un administrador de finques o un agent immobiliari. El cercador dels agents immobiliaris us ajudarà a trobar el que considereu més idoni segons les vostres circumstàncies personals i econòmiques. Si en cerqueu un de nou, podeu adreçar-vos a una empresa promotora.
Depenent de les condicions econòmiques de què es parteix, es pot accedir a un habitatge amb protecció oficial (finançat per l'Administració i amb un preu màxim de venda o de lloguer). També es pot optar per comprar un immoble de segona mà, una obra rehabilitada o un habitatge nou que encara no s'ha construït: l'anomenada venda sobre plànol.

Habitatge nou o usat

Si heu decidit comprar un habitatge, haureu d'escollir entre comprar un pis de nova construcció o un de segona mà.
Es pot optar per buscar un intermediari professional com ara un API (agents de la propietat immobiliària) o bé un administrador de finques. Us assessoraran sobre la compra dels pisos i cases que gestionen però cobraran una comissió d'un 5% sobre el preu de venda de l'habitatge. És important pactar prèviament la comissió per evitar sorpreses. Desconfieu d'intermediaris no professionals i no col·legiats degudament.

Habitatge amb protecció oficial

Per accedir a habitatge protegit cal complir les condicions de venda i els requisits que el comprador han de tenir segons els criteris establerts a la normativa específica d’habitatges amb protecció oficial.

Per buscar un habitatge amb protecció oficial cal que us adreceu a l’Oficina local d’habitatge més propera al vostre domicili.

A Barcelona ciutat, cal que us adreceu a les oficines del Consorci de l’Habitatge de Barcelona.

Per accedir a un habitatge amb protecció oficial  cal estar  inscrit al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial, i es tenen en compte els ingressos de la unitat familiar  El  límit màxim d’ingressos es calcula d’acord amb l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), el nombre de membres de la unitat familiar i la zona geogràfica on es troba el municipi de l’habitatge.

Tant si es tracta d’habitatges nous com d’habitatges usats, el preu de venda no pot superar el que legalment estableixi l’Administració de la Generalitat.

Zona i estat físic de l'immoble

El preu de l'habitatge està condicionat per les seves característiques i la zona o barri on estigui ubicat.

Caldrà tenir en compte a l'hora de triar la zona:

  1. Equipaments i serveis al barri: transport públic, comerços, escoles…
  2. Possibles canvis urbanístics previstos al barri (es pot esbrinar a l'Ajuntament de la localitat).

I a l'hora d'escollir l'habitatge:

  1. El soroll, que normalment variarà segons si és interior o exterior.
  2. La lluminositat, que dependrà de l'orientació.
  3. La ventilació.
  4. L'ecoeficiència.
Data d'actualització:  11.11.2016