subcap_img_006
  • Imprimeix

Enamora't de la llengua

Per Sant Jordi, canta en català

Aquest Sant Jordi, tothom qui ho vulgui podrà participar en el karaoke en català que hi haurà a l’estand de Betevé, a la plaça de Catalunya de Barcelona, de 17 a 19 hores. L’activitat s’emmarca en les activitats que Barcelona Televisió ha programat durant tot el dia de Sant Jordi.

Agafa el micro.cat és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, desenvolupada pel Grup Enderrock, que ha produït 20 videoclips inèdits de cançons en català i les recreacions de les músiques originals. Els vídeos estan disponibles al portal Llengua catalana. Agafa el micro.cat té com a objectiu ampliar l’oferta de continguts en català en espais de lleure i oci.  

El TERMCAT organitza el TermJordi17

El TERMCAT organitza per Sant Jordi l’activitat TermJordi17, en què destaquen terminologia que es pot trobar en textos literaris. Han seleccionat uns quants fragments literaris en què es pot localitzar algun terme especialitzat, com ara trifori, desfibril·lador, sami, elongació..., en textos d’autors com ara Prudenci Bertrana, Joan Sales, Joan F. Mira, Empar Moliner, etc. L’acció es difondrà especialment per mitjà de Twitter i Facebook. En la primera de les piulades també es convidarà els seguidors a fer arribar propostes d’altres fragments literaris en què es pugui localitzar algun terme ben especialitzat.

70 actes a 46 poblacions 

El mes d'abril és el període de l'any en què el Consorci per a la Normalització Linguïstica (CPNL) promou més activitats vinculades amb la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. Des de començaments d'abril, els centres de normalització lingüística (CNL) organitzen i participen en 70 activitats, a 46 poblacions de Catalunya. La major part dels actes té la col·laboració d'ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori.

D’entre les activitats d’enguany, destaquen la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” als CNL de Barcelona, l’Hospitalet, L’Heura, Vallès Occidental 3, Osona, Montserrat i Sabadell; la campanya “Mots i flors” al CNL de Girona (Girona i Palamós); l’organització de la 32a Fira del Llibre en Català a Molins de Rei; el Gran Dictat Popular de Sant Jordi a Olot i els concursos XIX Jocs Florals d'Esparreguera 2017 del CNL Ca n’Ametller; el T'estimo... No t'estimo! del CNL de Tarragona (concurs de microrelats d'amor i desamor), i el XXIX Concurs de Prosa i Poesia en Català Sant Jordi 2017 a Sant Just Desvern.

Lletres al Parlament

Lectura de textos al Parlament per celebrar la Diada de Sant Jordi i commemorar l’efemèride d’una obra o d’un escriptor. Els lectors són càrrecs institucionals i representants de la societat civil. L’any 2005, dins dels actes per l’Any del Llibre i la Lectura que va organitzar la ILC es va fer la primera de les lectures al Parlament que, des de llavors s’organitza cada any per commemorar el centenari de la publicació d’alguna obra o del naixement d’algun autor cabdal de la literatura catalana. Enguany, l’acte és divendres 21 d’abril a les 11 hores, davant l’edifici del Parlament de Catalunya. Aquesta vegada s’ha obert al públic en general i es farà una lectura viva davant l’edifici del Parlament. Es llegiran fragments de Memòries d’Aurora Bertrana i de La poesia d’Antònia Vicens.

Lletres als Ferrocarrils

Lletres als FGC és un programa que aplega el conjunt d'iniciatives proposades en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La voluntat principal és dur a terme activitats per fer visible els autors de parla catalana i la seva obra en el màxim d'espais possibles lligats amb la quotidianitat de les persones. En aquest marc, set trens ja circulen amb noms d’escriptors i escriptores de la literatura catalana. Enguany i coincidint amb el Dia de Sant Jordi es batejaran dos trens més amb els noms de Prudenci i Aurora Bertrana, per una banda, i Josep Palau i Fabre, per l’altra.

Els bateig es farà diumenge 23 d’abril a les 11 hores a les andanes de FGC de plaça Catalunya. Hi assistirà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a més de la directora de la Institució de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. També hi assistiran el comissari de l’Any Palau, Manel Guerrero; el comissari de l’Any Bertrana, Oriol Ponsatí-Murlà, i Tomàs Nofre, membre del Patronat de la Fundació Palau.

20 postals literàries amb citacions sobre l’amor

ILC edita una sèrie especial de les postals literàries, amb citacions referides a l’amor, que han sortit a la venda i que es poden comprar a través del portal de la llibreria de la Generalitat i a les llibreries. És un conjunt de 20 postals amb frases d'autors catalans de totes les èpoques que tenen en comú parlar sobre l'amor. Són editades per la Institució de Lletres Catalanes amb motiu del dia de Sant Jordi 2017.