subcap_img_006
  • Imprimeix

Escriptors que fan anys

Aquest any hi ha set escriptors i escriptores que formen part del ric patrimoni cultural català que compleixen cinquantenaris o múltiples de la mort o del naixement, són, per ordre alfabètic: Montserrat Abelló i Soler, Maria Aurèlia Capmany i Farnés i el seu pare, Aureli Capmany i Farrés, Pompeu Fabra, Joanot Martorell i Manuel Pedrolo i Molina.

100 anys del naixement de Montserrat Abelló i Soler

Va néixer a Tarragona, però les seves circumstàncies vitals fixaren la seva residència a llocs tan diversos com Barcelona, Cadis, Cartagena, França, el Regne Unit i Xile. Es va dedicar a la docència de la llengua anglesa, tasca que va compaginar amb la producció literària.

La seva primera obra poètica, Vida diària (1963), la va publicar als quaranta-cinc anys. Seguiren Vida diària. Paraules no dites (1981), Foc a les mans (1990), Dins l'esfera del temps (1998), Al cor de les paraules (Obra poètica 1963-2002) editada l’any 2002, Memòria de tu i de mi (2006) i El fred íntim del silenci (2009), entre d’altres.

Com a traductora, va treballar en la versió anglesa d’obres de Salvador Espriu i Maria Mercè Marçal; també va portar al català l’obra poètica de Sylvia Plath i Adrienne Rich.

Montserrat Abelló i Soler, poeta i traductora

Montserrat Abelló i Soler, poeta i traductora

100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany i Farnés

Filla de l'escriptor i estudiós del folklore, Aureli Capmany, va néixer a Barcelona el 3 d’agost del 1918. La seva infantesa i joventut va transcórrer en un entorn familiar de caire intel·lectual, progressista i catalanista. Però l'esclat de la Guerra Civil, va esquinçar aquell món que havia conegut fins aleshores. En acabar el conflicte bèl·lic, estudia Filosofia i Lletres i comença a treballar en l'ensenyament.

La seva carrera literària s’inicia amb l’obra Necessitem morir (1952), finalista del Premi Joanot Martorell. Li segueix El cel no és transparent, obra amb la qual guanya aquest premi però que -a causa de la censura- no es publicarà fins a l'any 1963, amb el títol La pluja als vidres.

La seva producció novel·lística segueix, entre d'altres, amb Betúlia (1956), El gust de la pols (1962) i Un lloc entre els morts (1968), que la va fer mereixedora del Premi Sant Jordi.

Maria Aurèlia Capmany i Farnés, escriptora, pedagoga i política

Maria Aurèlia Capmany i Farnés, escriptora, pedagoga i política

150 anys del naixement d’Aureli Capmany i Farrés

Aureli Capmany i Farrés va ser un destacat folklorista de formació autodidacta, nascut a Barcelona l’any 1868.

Fou un dels fundadors de l'Orfeó Català (1891) i de l'Esbart de Dansaires (1907), organització dedicada a la recuperació, estudi i difusió de les danses populars catalanes. També va ser membre del Centre Excursionista de Catalunya, i aprofitava les excursions que realitzava per recopilar llegendes, danses i cançons.

A partir de 1901 a i fins al 1913 començà a publicar el Cançoner Popular, col·lecció de fullets que recollia cançons populars, incloent-hi la notació musical i el text de la cançó, amb comentaris del propi Capmany, acompanyats d’il·lustracions de destacats dibuixants modernistes.

Aureli Capmany i Farrés, folklorista i escriptor

Aureli Capmany i Farrés, folklorista i escriptor

150 anys del naixement de Pompeu Fabra, i 100 de la 'Gramàtica Catalana'

Pompeu Fabra va néixer l’any 1868 a la Vila de Gràcia (Barcelonès). Enginyer industrial de formació, des de jove s’interessà per l’estudi de la llengua i la correcció en el seu ús. L’any 1891 publica Ensayo de gramática del catalán moderno, una primera aportació a la gramàtica de la llengua.

Els seus objectius eren fixar una normativa gramatical i potenciar la correcció lingüística, alhora que modernitzar la llengua, i defugir d’arcaismes i castellanismes tan habituals en aquella època. Les seves recerques es materialitzaren en la primerenca Gramática de la lengua catalana (1912, publicada encara en castellà), a la qual seguirà Gramàtica catalana (1918), una nova versió publicada per encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans, que l’adoptarà com a gramàtica oficial.

Pompeu Fabra, filòleg i autor de la Gramàtica Catalana

Pompeu Fabra, filòleg i autor de la 'Gramàtica Catalana'.

50 anys de la mort de Carles Fages de Climent

Carles Fages de Climent va néixer a Figueres (Alt Empordà) l’any 1902. Deixeble d’Eugeni d'Ors, en la seva joventut es vinculà amb el Noucentisme. Des de jove, cultivà el teatre i la poesia, que li proporcionà el seu primer guardó, la Flor Natural als Jocs Florals de Girona (1922).

La seva producció literària amb freqüència troba la seva font d’inspiració en l’Empordà, a on va viure diferents etapes de la seva vida. Però Fages de Climent fou també un gran estudiós de la literatura grecollatina, i la influència dels autors clàssics és evident en la seva obra.

Carles Fages de Climent, escriptor, dramaturg, poeta, crític d’art i literari i periodista

Carles Fages de Climent, escriptor, dramaturg, poeta, crític d’art i literari i periodista

550 anys de la mort de Joanot Martorell

Fou un cavaller de la petita noblesa valenciana. Tradicionalment s'havia situat el seu lloc de naixement a Gandia pel lligam familiar a aquesta cort ducal, però estudis recents apunten a que va néixer a València. Es desconeix la data exacta del seu naixement, segons Martí de Riquer, se situaria entre 1413 i 1414.

La primera referència documental de Joanot Martorell el situa a la batalla naval de Ponça (1433), com a cavaller de la companyia reial d'Alfons el Magnànim, al costat del seu pare i el seu germà.

Al llarg de la seva vida, Joanot Martorell va tenir nombrosos enfrontaments amb altres nobles, com a conseqüència del seu caràcter impulsiu i bel·licós, i que desemboquen en diversos processos judicials i, fins i tot, en diversos empresonaments durant la dècada de 1440 a 1450. 

Autor de Tirant lo Blanc. Aquesta novel·la cavalleresca, de més de 880 pàgines, ens narra la història del cavaller Tirant. És una obra complexa, innovadora estilísticament i diferent a les obres coetànies d’aquest gènere. Qualificada com una obra mestra de la literatura medieval, el mateix Cervantes la considerava el millor llibre del món pel seu estil.

Joanot Martorell, escriptor medieval

Joanot Martorell, escriptor medieval.

Manuel Pedrolo i Molina, escriptor

Nascut a l'Aranyó (Segarra) l'1 d'abril de 1918 en el si d'una família acomodada. En plena postguerra, s'instal·là a Barcelona, ciutat on va viure la resta de la seva vida.

Tot i que va haver de realitzar diferents feines per guanyar-se la vida, Pedrolo va escriure amb regularitat, conreant diferents gèneres: poesia, teatre, assaig... Sobresurt, però, la seva producció novel·lística: destaquen Cendra per Martina (1952, publicada el 1965), Balanç fins a la Matinada (1953, publicada el 1963), Si són roses floriran (1961, publicada el 1971), Totes les bèsties de càrrega (1965, publicada el 1967) i Mecanoscrit del segon origen (1973, publicada el 1974), la seva obra més venuda i llegida en ser incorporada als programes de batxillerat.

Manuel Pedrolo i Molina, escriptor

Manuel Pedrolo i Molina, escriptor