subcap_img_006
  • Imprimeix

Missatge del President

Discurs del president de la Generalitat amb motiu de la Diada de Sant Jordi 2016

Benvolgudes i benvolguts,
És tot un privilegi adreçar-me a tots vosaltres per fer-vos arribar la meva més cordial i sincera felicitació per la Diada de Sant Jordi, i de manera ben especial als Jordis i a les Jordines, que avui celebren, que avui celebreu, el seu sant.

Aquest és un dels dies més esperats de tot l’any a Catalunya i un dels més bonics i agradables per viure’l, ser-hi present i deixar-se emportar per l’encís que desprenen els llibres i les roses.

Sense cap mena de dubte és una sensació ben complicada de descriure i, per tant, convido a tothom -persones d’aquí i de fora- a gaudir-ne en directe.

Passejar, ramblejar, preguntar per autors o llibres, llegir-ne les contraportades o escollir la rosa que regalarem a la nostra persona estimada, són algunes de les activitats pròpies d’un dia com aquest. És una Diada que ens surt de l’ànima, viscuda, sentida i gens imposada, i que, ateses les seves bondats, s’ha anat introduint més enllà de Catalunya. Si fins ara compartíem patró amb molts països –veïns, propers o fins i tot alguns de molt llunyans-, també ens podem sentir ben cofois de ser l’origen d’una festa que s’ha internacionalitzat i que se celebra ja a molts indrets del món.

Enguany commemorem l’Any Llull, coincidint amb el setè centenari de la mort de l’escriptor i pensador nascut a Palma, un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a Europa i, segurament, la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles. Ens trobem, doncs, amb l’excusa perfecta per redescobrir aquest autor cabdal de la nostra història i endinsar-nos en el seu art, conèixer la vida de l’heroi Blanquerna o del pelegrí Fèlix del Llibre de les Meravelles.

Sant Jordi serveix també per reivindicar la llengua i la cultura catalanes, per fer-nos sentir i respectar davant els dracs ferotges –que n’hi ha, i molts- que ens volen tenallar. La nostra llengua necessita encara una clara defensa, però, tanmateix, aquesta defensa s’ha de fer amb arguments, propostes, diàleg, comprensió i sobretot estima cap a tothom.

L’essència d’un dia com avui és la de compartir, la de participar de l’alegria col·lectiva que engendra la combinació de la lectura, les olors i els colors de les roses i els sentiments més purs que cadascun de nosaltres portem a dins. Pocs països al món tenen la sort de poder tenir una diada com la d’avui, en què tothom és benvingut, tothom és ben rebut, i que ens representa com a poble davant els ulls del món. Hem de saber aprofitar aquesta oportunitat i mostrar-nos tal com som, lluny d’estereotips o de clixés fets, a vegades, amb mala fe.

També crec que hem de tenir ben presents totes aquelles persones que ho estan passant malament. Tant els que tenim més a la vora, com aquells que arriben a casa nostra fugint de guerres o de situacions d’injustícia. La solidaritat és un valor que també hem d’exercir avui, més que mai, amb aquells que truquen a les portes d’Europa buscant una vida millor, una vida més digna. Fóra bo que tots plegats, en la mesura de les nostres possibilitats, hi féssim la nostra aportació.

Aprofitem plenament aquest dia per viure’l amb alegria, civisme i respecte per a tothom.

Que tingueu un molt bon Sant Jordi!
Visca Catalunya!

Barcelona, 23 d’abril de 2016

Data d'actualització:  23.04.2016